Robovčela - pomůcka při vojenském průzkumu i opylování

Washington - Vědci z amerického Harvardu sestrojili nejmenšího létajícího robota. Velký je jako poštovní známka a jeho křídla jsou tenčí než lidský vlas. Takzvané robovčely by měly být schopné napodobit chování svých biologických sester. Podle svých tvůrců by mohly v budoucnu sloužit v záchranných misích, nebo dokonce opylovat květy.

Na první pohled vypadá robot jako normální létající hmyz, jeho křídla ovšem pohání elektřina. A zdálky ho ovládá operátor. „Ještě musíme přidělat senzory, počítačovou inteligenci, chcete-li mozek, a pak je samozřejmě velkým problémem napájení. To jsou výzvy, před kterými stojíme,“ konstatoval člen výzkumného týmu Mike Smith.

Robovčely by se měly vyrábět masově

Právě otázka pohonu je přitom zásadní. Energie zatím teče do těla robovčely drátem. Už teď ale vývojáři plánují, že se jednoho dne jejich mikroroboti vydají do vzduchu bez něj. To může sice trvat několik let, už teď jsou ale připraveni na masovou výrobu.

  • Robovčely zdroj: ČT24
  • Robovčely zdroj: ČT24

Odborníci roboty tisknou na 3D tiskárně. Jejich následné složení není příliš komplikované. „Na robotické včele je celkem 137 spojů. Pokud jednotlivé pláty oddělíte - tyto spoje, podobně jako v dětském leporelu - robovčelu zformují do správné pozice,“ podotkl Smith.

Mike Smith, člen výzkumného týmu

„Chceme napodobit chování včel v úlu. Každá včela ví něco málo o svém okolí - mluvíme o kolektivní mentalitě. Představte si robovčelu, která zjistí, že chce úl někdo napadnout, a vyčerpá zbytek své baterie, aby světlem upozornila ostatní. Nebo poletí zpět do úlu a předá tu informaci ostatním.“

Tým harvardské univerzity už plánuje, jak svůj výtvor využít v praxi. Robovčely by v budoucnu měly pomáhat při pátracích akcích nebo vojenském průzkumu. Mohly by ale i dokonce pomáhat při opylování květů.

Vědci představili robotického brouka (zdroj: ČT24)