Záhada letu MH370 rozluštěna? Podle expertů pilot možná spáchal sebevraždu

Příčinou zmizení letadla MH370 společnosti Malaysia Airlines mohl být sebevražedný manévr pilota. Uvedl to expertní tým v australském televizním pořadu. Letoun Boeing 777 s 239 lidmi na palubě je pohřešovaný od 8. března 2014, kdy se odchýlil od plánované dráhy letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Okolnosti jeho zmizení dosud nebyly objasněny.

„Rozhodl se zabít sebe a bohužel i všechny ostatní cestující na palubě. A udělal to úmyslně,“ uvedl k příčině leteckého neštěstí kanadský vyšetřovatel leteckých nehod Larry Vance. 

Pilotem letounu byl třiapadesátiletý Zaharie Ahmad Shah. Na osudném letu s ním byl v kabině jen nezkušený Fariq Abdul Hamid, pro kterého byl let s Boeingem 777 první bez dohledu instruktora.

Už dříve zpravodajské weby přišly s informací, že si Shah přibližně měsíc před odletem vyzkoušel v počítačovém simulátoru trasu letu, kterou letadlo pravděpodobně urazilo. Vyšetřovatelé to zjistili z analýzy jeho osobního počítače.

Pilot Boeingu 777 a instruktor Simon Hardy uvedl, že plán kapitána Shaha byl letět podél hranice Malajsie a Thajska, kterou střídavě překračoval, aby se vyhnul detekci. „Kdybyste mi řekli, ať zařídím zmizení Boeingu 777, udělal bych přesně to samé,“ uvedl.

Zároveň podotkl, že pilot provedl symbolický manévr, když prolétal nad svým domovským městem Penang. Bylo to podle něj možná gesto na rozloučenou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vance nastínil ještě jeden možný scénář: kapitán si nasadil kyslíkovou masku a následně snížil tlak v celém letadle. Pasažéři i posádka by v takovém případě upadli do bezvědomí, což by vysvětlovalo, proč nikdo z nich nevyslal varovný signál.

Předpokládá se, že stroj spadl do Indického oceánu zhruba 1800 kilometrů jihozápadně od Austrálie. Na palubě bylo 239 lidí.

Cestující pocházeli ze čtrnácti států světa, nejvíc bylo Číňanů (153) a Malajsijců (50). Mnoho čínských příbuzných si od počátku stěžovalo na způsob vyšetřování katastrofy a řada z nich také zpochybňovala oficiální verze předkládaných informací.