Británii hrozí politická krize. Skotsko odmítlo zákon o brexitu, Londýn se prý snaží uzurpovat moc

Skotský parlament zamítl zákon britské vlády o odchodu z Unie. Podle skotských a velšských lídrů se britská vláda snaží uzurpovat moc nad klíčovými oblastmi, jako je zemědělství či rybolov. Výsledek hlasování není právně závazný, nedohoda mezi Londýnem a Skotskem by ale podle médií mohla vyvolat vážnou politickou krizi – a posílit další skotské snahy o nezávislost.

Obyvatelé Skotska hlasovali v osudném referendu většinově pro setrvání Británie v EU. Od té doby Skotsko řeší, jak si vybojovat co nejlepší podmínky pro dobu, až země opustí osmadvacítku.

Proti bylo 93 skotských poslanců, pro jen třicet konzervativních zákonodárců. „Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová vyzvala poslance, aby byli proti, a ti tak učinili. Skotské nacionalisty, kteří brexit kritizují, podpořili labouristé, liberální demokraté a zelení,“ uvedl zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

„Britské Timesy to označují za největší legislativní roztržku za posledních téměř dvacet let, a to od začátku skotské devoluce,“ podotkl Vostal.

Vláda premiérky Theresy Mayové nyní může klíčovou normu prosadit bez ohledu na postoj skotského parlamentu. Nic takového se ale dosud nestalo. Hlasování předcházely měsíce debat o dopadu zákona ukončujícího nadřazenost práva EU nad britskými zákony na samosprávy v jednotlivých částech Spojeného království.

Sturgeonová: Proces brexitu se může zhroutit ještě dřív, než pořádně začne (zdroj: ČT24)

Boj o pravomoci, které ztratí Brusel

Spor se týká článku zákona o brexitu, který upravuje, jakým způsobem budou pravomoci vrácené z Bruselu rozděleny mezi Skotsko a Wales na straně jedné, a vládu v Londýně na straně druhé. Britská vláda si chce ponechat nad některými oblastmi dočasnou kontrolu, například nad zemědělstvím nebo rybolovem. Skotští a velšští lídři to ale považují za snahu o uzurpování další moci.

„Celý proces brexitu se může zhroutit ještě dřív, než pořádně začne. Dochází nám čas a hodiny stále tikají. Pokud bude vláda v Londýně i nadále neochotná jednat i s námi a tříbit společný postup, pak se obávám, že je tu opravdu riziko – a možná že je dokonce větší než bylo před těmi asi devíti měsíci – že se celý proces prostě neuskuteční,“ uvedla Sturgeonová.

Britský parlament má o brexitovém zákonu hlasovat už za několik týdnů, a Mayové se tak podle britského tisku krátí čas na to, aby se se Skotskem dohodla. Pokud by své plány prosadila Skotsku navzdory, patrně by to posílilo tamní separatisty, kteří usilují o nezávislost této části Spojeného království.

Britská premiérka v poslední době utrpěla při hlasování o brexitovém zákonu několik porážek ve Sněmovně lordů, tedy horní komoře parlamentu. Předsedkyně vlády se nyní také snaží vyřešit patovou situaci ve vládě, která nastala kvůli rozdílným názorům ministrů na celní uspořádání po odchodu z bloku.