Schwarzenberg: Ambasádu bych do Jeruzaléma nestěhoval. Nezvýší se tak bezpečnost jediného Izraelce

Interview ČT24 s bývalým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (zdroj: ČT24)

„Místo ambasády není pro Izrael životně důležité, nezvýší se tak bezpečnost ani jediného Izraelce, naopak se zvyšuje napětí,“ uvedl bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v pořadu Interview ČT24. České velvyslanectví by tak do Jeruzaléma nestěhoval, přestože podobný krok USA v pondělí učinily. Ačkoli je Česko dlouhodobě spojencem Izraele, nesmí zapomenout i na oprávněnou kritiku, podotkl čestný předseda strany TOP 09, který současnou izraelskou politiku nepovažuje za šťastnou.

Zvyšování napětí je podle Schwarzenberga jedním z důvodů, proč nestěhovat českou ambasádu do Jeruzaléma. Druhým důvodem je solidarita s EU. „Nejde-li o naše životní zájmy, držel bych solidaritu s evropskými státy. A ty mají v tomto jasnou politiku, v tomto rámci bych se držel,“ uvedl v pořadu Interview ČT24.

Česko je podle něj dlouholetým spojencem Izraele. „Jsme staří a osvědčení spojenci Izraele a na tom trvám. To byla také má politika po celou dobu, co jsem byl ministrem zahraničí,“ uvedl. 

„Nesmíme zapomenout, že první válka Izraele v roce 1948 byla vyhrána zbraněmi Škoda. Kdybychom tam my nedodávali zbraně, tak by asi tehdy izraelská domobrana byla poražena. Tedy od začátku Izraele jsme spojenci,“ uvedl Schwarzenberg s tím, že řada Izraelců pochází z bývalého Československa.

Nesmí se zapomínat i na přátelskou kritiku

Na vzájemných vztazích by se podle něj nic měnit nemělo. Zároveň je ale třeba svému příteli poskytnout i kritický pohled, pokud dělá chyby. „Dnešní izraelskou politiku nepovažuji za velice šťastnou,“ přiznal.

Napětí mezi Izraelci a Palestinci by podle Schwarzenberga mohlo vyřešit jedině rozhodnutí zvenčí o rozdělení na dva státy. „Muselo by to být oběma stranám víceméně vnuceno,“ říká bývalý šéf české diplomacie.

Současná vlna násilí je podle Schwarzenberga výsledkem dlouhodobého vývoje, kdy se vztah mezi Izraelci a Palestinci vyostřoval. Že americké přesunutí velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma vybičuje další emoce, bylo jasné. Trump podle Schwarzenberga tento krok udělal zřejmě z vnitropolitických důvodů. Přestěhování ambasády totiž slíbil už v předvolební kampani.

Celý rozhovor, kde se Schwarzenberg věnoval i otázce anexe Krymu či současné české domácí politice, si můžete pustit ve videu.