Salma Hayeková vybízí k boji za rovné platy, snahy celebrit mohou pomoci strádajícím ženám

Salma Hayeková se pustila do boje za rovné platy (zdroj: ČT24)

Americko-mexická herečka a producentka Salma Hayeková otevřela na festivalu v Cannes otázku nerovnosti platů u mužů a žen. „Rovnost v platech nastupuje pomaleji a je to něco, v čem musíme být ostřejší. Nastal čas být štědřejší také k filmovým herečkám,“ prohlásila Hayeková. Ženy v běžných profesích jsou podle ní často rozdílem zasaženy tak, že existenčně strádají. Boj celebrit tak může mít pozitivní dopad i na ně.

Hayeková byla i jednou z tváří kampaně MeToo i hnutí Time's Up – v obou případech s cílem poukázat na sexuální útoky, kterým ženy napříč světem čelí.

V Česku podle průzkumů vydělávají ženy v průměru o 22 procent méně než muži. „Vítám rozhodně jakýkoliv takový krok. V manažerských pozicích jsou určitě ty rozdíly nejvyšší, vlastně čím výše jdeme v té hierarchii, tím platí, že na méně žen narazíme, co do počtu. Potkat tam ženu je méně obvyklé než potkat tam muže. A ženy, které se dostanou do těch manažerských pozic, přesně čelí znevýhodnění v oblasti odměňování,“ říká ředitelka Gender Studies Helena Skálová.

Například i režisérky jsou oproti svým kolegům v menšině. Dvaaosmdesát tváří filmového světa na problém poukázalo bok po boku – schod za schodem. „Schody našeho průmyslu musí být dostupné všem. Stoupejme vzhůru,“ konstatovala herečka Kate Blanchettová.

Salma Hayeková (v zelených šatech) na festivalu v Cannes
Zdroj: Jean-Paul Pelissier/Reuters

Kritika za mzdovou nerovnost se nedávno snesla i na britskou stanici BBC. Skandál rozpoutala Carrie Graciová, která na protest rezignovala na post vedoucí čínské redakce. Podle auditu je průměrný rozdíl mezi platy mužů a žen v britském veřejnoprávním médiu osmnáctiprocentní. Nejlépe placený moderátor pak měl brát skoro pětkrát tolik, co jeho nejlépe placená kolegyně.