Dary nevládkám zdanit, nebo je rovnou zakázat. Orbán se chystá k rozhodujícímu úderu na Sorose

Maďarská vláda ještě zpřísní návrh zákona, jehož cílem je regulovat činnost nevládních organizací. Oznámil to jeden z ministrů Orbánova nového kabinetu. Legislativa dostala přezdívku „Stop Sorosovi“, protože cílí na nevládní organizace, které jsou financovány ze zahraničí, zejména ze strany miliardáře a filantropa George Sorose. Orbán ho v rámci svého politického boje obviňuje z aktivní podpory masivní imigrace do Evropy. Miliardář maďarského původu to odmítá.

Změny v navrhovaném zákoně se pravděpodobně nebudou líbit ochráncům lidských práv ani Evropské unii, píše agentura Reuters. Z dosavadního návrhu vyplývá, že do budoucna by ministr vnitra mohl nevládním organizacím zakázat jakoukoli činnost v oblasti přistěhovalectví, pokud by zde existovalo „národní bezpečnostní riziko“. Na zahraniční dary organizacím, které podporují migraci, by také spadla 25procentní daň.

Ministr Antal Rogan vyjádřil názor, že vítězství Orbánovy pravicové strany Fidesz v dubnových volbách vládu posílilo i za tím účelem, aby tvrdě zakročila proti nevládním organizacím. „Potřebujeme přísnější návrh než ten, který je v současné době v parlamentu,“ řekl Rogan, který ale neposkytl žádné podrobnosti.

„Zpřísníme a vyjasníme zákon tak, aby zastavil jakoukoli činnost, která by obcházela maďarské zákony, narušovala národní bezpečnost a přivedla nelegální migranty do země,“ řekl Rogan. Organizace financované ze zahraničí podle něj obcházejí maďarské zákony.

Evropská unie hrozí, že Maďarsko pošle kvůli legislativě „Stop Sorosovi“ k soudu, stejně jako v případě dalšího kritizovaného zákona o vysokých školách, jenž je rovněž namířen proti univerzitě založené právě Sorosem. Podle OSN je zákon „útokem na lidská práva“. Organizace vyzvala Orbána, aby chránil svobodu sdružování.

Boj proti Sorosi posloužil Orbánovi jako hlavní téma v nedávné předvolební kampani, v níž jej obvinil ze snahy podkopat kulturní a etnickou podobu Evropy. Soros veškerá obvinění popírá.

Orbán jednal v pondělí ve Varšavě s předsedou polské vlády Mateuszem Morawieckým – shodli se mimo jiné v otázce migrace. Polsko i Maďarsko důrazně odmítají přerozdělování migrantů mezi členské země Evropské unie, jak to zamýšlí Evropská komise.