Saúdky chtějí za volant stůj co stůj - nebojí se vězení ani bičování

Rijád – Saúdskoarabské ministerstvo vnitra varovalo organizátorky kampaně, kterou si tamní ženy chtějí vymoci právo řídit auto. Ženy přistižené za volantem prý mají počítat s trestem. Saúdská Arábie jako jediná země řízení aut ženám nedovoluje, ženy ale namítají, že to nezakazuje žádný náboženský předpis ani zákon.

Saúdské Arabky šíří na webu snímky, jak řídí auto, a na sobotu svolaly akci, při níž se mají ženy vydat na silnice za volanty. Podle ministerstva vnitra se vydané varování týká žen, které pojedou společně nebo individuálně. Není prý omezeno na sobotu, ale na jakékoli projevy nelegálního chování. Ministerstvo zřejmě reaguje na protest skupiny duchovních, kteří vládu vyzvali, aby kampaň zastavila. Podle nich je celá záležitost spiknutím.

„Jako se mohly souputnice proroka Mohameda přemísťovat na zádech koní a velbloudů, tak i my máme právo používat dopravní prostředek moderní doby,“ uvedly organizátorky v internetové petici, pod niž získaly 16 000 podpisů za dva týdny, než úřady tuto stránku zablokovaly. Jedna z organizátorek Azíza Júsufová prohlásila, že doufá v úspěch akce, jelikož jak ministr spravedlnosti, tak také velitel náboženské policie se dali slyšet, že řízení ženám nezakazuje žádný náboženský text.

Podobné akce jako v sobotu se mají konat vždy 26. den v měsíci. Manal Šarífová je jednou z vůdkyň kampaně a v roce 2011 si odseděla devět dní ve věznici za zveřejnění videa, na němž je zachycena při řízení auta. Nyní žije v Dubaji a řekla, že se ke kampani připojilo mnoho žen. „Nezastavíme se, bude 26. listopad, 26. prosinec, 26. leden a půjde to tak dlouho, dokud úřady nevydají první řidičský průkaz ženě,“ uvedla.

Mnoho duchovních tvrdí, že zákaz platí proto, že to vyžaduje saúdskoarabská společnost. Přitom ale k uvolnění této politiky vyzvaly i členky Poradní rady, která se podílí na rozhodování v zemi. „Vláda je teď v krkolomné pozici. Není proti tomu, aby ženy řídily, a přesto jim to zakazuje,“ říká politolog Chalíl Dachil.

K situaci se vyjadřují na sociálních sítích i saúdskoarabští muži. Mnozí se shodují v tom, že na silnicích v království je takový chaos, že z bezpečnostních důvodů na ně nelze pustit ženu za volantem. Tvrdí to i někteří cizinci, kteří v zemi žijí. Běžné je prý předjíždění zprava v pomalých pruzích a obecná nekázeň.

Saúdské Arabky za volant nesmějí
Zdroj: ČTK/AP/Hassan Ammar

V Saúdské Arábii není rozvinutá hromadná doprava, takže ženy, které potřebují cestovat, jsou odkázány na mužské příbuzné nebo najímané řidiče. Mnohé ženy na ně ale nemají dost peněz. Poměry v Saúdské Arábii často kritizují ochránci lidských práv. Poukazují nejenom na to, že tam ženy nemohou řídit, ale i na to, že k tomu, aby mohly cestovat, získat práci, vdát se nebo se jít nechat ošetřit do nemocnice, potřebují souhlas mužského poručníka - otce, bratra nebo manžela.