Pákistán útoky amerických dronů tiše podporoval

Islámábád - Pákistánská vláda věděla o útocích amerických bezpilotních letadel na svém území. Probíhaly s jejím tichým souhlasem, na veřejnosti je ovšem odsuzovala. Vyplývá to z tajných dokumentů CIA a pákistánských diplomatických zpráv, které získal list Washington Post. Letadla sice mířila na základny teroristů u hranic s Afghánistánem, zasáhla ale i hodně civilistů.

Přesto, že vysocí představitelé pákistánské vlády tajný americký program mnohokrát odsoudili, potají ho roky podporovali. Podle tajných dokumentů se konala řada debat o úderech a jejich následných obětech.

Dokumenty podle amerického listu popisují desítky útoků bezpilotních letounů a jejich součástí jsou také mapy a letecké snímky oblastí z doby před a po útoku. Pocházejí z období mezi lety 2007 až 2011, během něhož došlo k zintenzivnění úderů.

Protest proti útokům bezpilotních letounů
Zdroj: ČTK/AP/B.K. Bangash

CIA pravost dokumentů nezpochybňuje

Spisy poukazují na tajná uzavřená jednání mezi oběma zeměmi v době, kdy ani jedna z nich nechtěla přiznat, že tento tajný program vůbec existuje. Dokumenty podrobně zmiňují nejméně 65 útoků dronů v Pákistánu. Mluvčí CIA sice odmítl o dokumentech hovořit, jejich pravost ovšem nezpochybnil.

Pákistánský premiér Naváz Šaríf přitom včera důrazně vyzval Spojené státy, aby s útoky bezpilotních letadel v Pákistánu skoncovaly. Předseda pákistánské vlády to sdělil novinářům po besedě s prezidentem USA Barackem Obamou v Bílém domě. „Zdůraznil jsem nutnost s těmito akcemi skončit,“ řekl Šaríf.

Naváz Šaríf
Zdroj: ČTK/AP/K.M. Chaudary

AI hovoří o „válečných zločinech“

Organizace Amnesty International se domnívá, že se Spojené státy prostřednictvím útoků bezpilotních letounů v Pákistánu dopustily válečných zločinů. Našly se totiž důkazy o smrti řady civilistů. Obhájci lidských práv chtějí hnát americké činitele k odpovědnosti za nezákonné zabíjení a volají po větší transparentnosti tajného programu. Bílý dům závěry zprávy odmítl s tím, že svými útoky bezpilotních letadel mezinárodní právo neporušuje.

Američtí činitelé dali najevo, že Obamova vláda se chystá Pákistánu poskytnout vojenskou a hospodářskou pomoc v sumě přes 1,6 miliardy dolarů (zhruba 30 miliard korun), aby zlepšila vztahy s Islámábádem. Ty se za Obamy zhoršily kvůli četným útokům amerických bezpilotních letounů na cíle v Pákistánu a po zátahu z roku 2011, kdy americká speciální jednotka v Pákistánu zabila vůdce al-Káidy Usámu bin Ládina.

Vydáno pod