Na izraelsko-syrské hranici roste napětí. Izrael vypálil rakety a vyhlásil částečnou mobilizaci

Izraelské vojenské letectvo v úterý podle syrské státní televize zaútočilo na cíle jižně od Damašku. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) zemřelo při raketovém útoku nejméně patnáct provládních bojovníků, včetně osmi Íránců. Izrael předtím projevil znepokojení nad nezvyklými přesuny íránských sil v Sýrii. Zároveň ohlásil částečnou mobilizaci svých vojenských záloh a otevřel protiletecké kryty v oblasti Golanských výšin.

V sektoru Kisva bylo zabito osm bojovníků patřících k revolučním gardám nebo k proíránským šíitským milicím, uvedla SOHR. Celkový počet mrtvých podle ní vystoupil z původních devíti na nejméně patnáct.

Terčem útoku bylo podle této organizace skladiště zbraní, které patří Íránským revolučním gardám. Ty bojují po boku syrských vládních sil ve válce, která Sýrii pustoší už od roku 2011.

Syrská oficiální tisková agentura informovala, že syrská armáda dvě izraelské rakety mířící do oblasti jižně od Damašku v úterý večer sestřelila. Podle syrských státních médií izraelský nálet zasáhl vojenskou základnu, ale nezpůsobil žádné ztráty na životech.

Blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó, který situaci sleduje u hranic se Sýrií (zdroj: ČT24)

Izrael předtím projevil znepokojení nad nezvyklými přesuny íránských sil v Sýrii. Izraelské úřady proto vyzvaly civilní obranu v oblasti Golanských výšin k otevření protileteckých krytů a ohlásil mobilizaci části vojenských záloh. Podle izraelských médií jde o bezprecedentní krok od začátku syrské občanské války. Úterní nálet ale Izrael nijak nekomentoval.

Izraelská armáda na Golanských výšinách, které Izrael dobyl na Sýrii ve válce z roku 1967, umístila obranný systém přezdívaný Železná kupole (Iron Dome), což vede k předpokladu, že židovský stát očekává útok ze země odpalovanými raketami či minomety.

„V případě, že by došlo k ostřelování, dá se očekávat, že by se cílem útoku pomocí balistických raket, které mají pravděpodobně k dispozici jednotlivé frakce bojující v Sýrii po boku syrského režimu, mohlo stát také hlubší izraelské vnitrozemí, mimo jiné velká města v severní polovině země. Dokonce možná i čtvrté největší izraelské město Haifa,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Szántó: Izrael se začal poprvé zcela otevřeně zaměřovat na íránské cíle v Sýrii (zdroj: ČT24)

Netanjahu si nemyslí, že se Rusko pokusí izraelské zásahy omezit

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu jednal o situaci s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě. Kreml podporuje v konfliktu syrského prezidenta Bašára Asada. Po schůzce Netanjahu uvedl, že pokládá za nepravděpodobné, že se Rusko pokusí omezit vojenské zásahy Izraele v Sýrii. 

Kreml ještě před jednáním s izraelským hostem sdělil, že izraelské nálety v Sýrii Putin projednal se svou bezpečnostní radou, které se zúčastnil premiér Dmitrij Medvěděv, předsedové obou komor parlamentu, tajemník rady Nikolaj Patrušev, jakož i ministři vnitra, zahraničí, obrany a šéfové tajných služeb.

Netanjahu si na schůzce s Putinem stěžoval na Írán. „Je těžké uvěřit, že 73 let po holocaustu existuje na světě země, jako je Írán, která otevřeně vyzývá ke zničení Izraele,“ řekl Netanjahu, který dnes v Moskvě spolu s Putinem uctil památku padlých ve druhé světové válce a spolu s ním kráčel v milionovém průvodu na počest válečných veteránů. Putin ocenil, že 9. květen je svátkem nejen v Rusku, ale i v Izraeli.