Řecký parlament zbavil neonacistický Zlatý úsvit finančního příspěvku

Atény - Řecký parlament rozhodl o odebrání státní finanční podpory neonacistické straně Zlatý úsvit. Text usnesení, který zastavuje podporu stranám zapojeným do kriminální činnosti, schválilo 235 z přítomných 269 zákonodárců. Minulý týden již parlament zbavil třetinu poslanců této strany imunity.

Zlatý úsvit je obviněn mimo jiné z odpovědnosti za politickou vraždu levicového aktivisty a vládní strany i úřady se domnívají, že neonacistická strana funguje jako zločinecká organizace. Někteří její čelní funkcionáři, včetně předsedy Nikolaose Michaloliakose, už byli zatčeni. Vyšetřující soudci mimo jiné požádali daňové vyšetřovatele, aby zpětně za posledních deset let zkontrolovali pohyby na bankovních účtech strany a na kontech podezřelých poslanců.

Text stanoví, že strany, jejichž předáci nebo alespoň desetina poslanců jsou trestně stíháni za zločinné spolčení nebo teroristické činy, ztrácejí nárok na peníze od státu. Zlatý úsvit označuje zákon za neústavní a považuje se za oběť politické perzekuce. Uskupení získalo v loňských volbách 18 křesel, když těžilo z odporu Řeků proti úsporným protikrizovým opatřením a z protiimigrantských nálad.

Řecká strana Zlatý úsvit přišla o finanční příspěvky (zdroj: ČT24)

O fungování Zlatého úsvitu napsal knihu řecký publicista Nikos Hasapopulos. Reportér deníku To Vima v ní odhalil jména neonacistů, jejich tajné skrýše i tréninkové tábory. Aby mohla kniha vzniknout, pracoval čtvrt roku na utajeném místě.

Vydáno pod