Tymošenková je ochotna přijmout částečnou milost

Kyjev - Vězněná vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková souhlasí s návrhem na „částečnou milost“ pro svou osobu. Ukrajinským médiím to sdělil Arsenij Jaceňuk, vůdce opozičních poslanců v kyjevském parlamentu a muž číslo dvě ve straně Vlast. Tymošenková by podle tohoto scénáře byla propuštěna z vězení s tím, že její trest by byl zmírněn a tři roky by nesměla kandidovat. Emisaři Evropské unie dnes po schůzce s prezidentem Viktorem Janukovyčem vyzvali Kyjev, aby skoncoval s „blufováním“.

Oficiální scénář „částečné milosti“ zatím zveřejněn nebyl. Tymošenkové by podle spekulací mohl prezident Viktor Janukovyč zmírnit sedmiletý trest na polovinu, a protože si už polovinu ze zbytkového trestu odpykala, mohla by vyjít na svobodu s podmínkou. Zároveň by musela uhradit škody způsobené kontraktem na dovoz ruského plynu z roku 2009. Média je odhadují na 200 milionů dolarů (3,7 miliardy korun).

Tříletý volební půst, který je údajně součástí plánu, by vůdkyni opozice znemožnil kandidovat v prezidentských volbách v roce 2015. To je podle ukrajinských komentátorů hlavní a prakticky jediný cíl, který svými manévry sleduje prezident Viktor Janukovyč.

„Veřejně oznámila, že podniká významný krok. Kvůli osudu Ukrajiny je připravena přijmout částečnou milost,“ řekl Jaceňuk. Zdůraznil, že milost je podmínkou jejího vycestování k léčbě nemocné páteře v Německu.

Unii už s Kyjevem dochází trpělivost

S Janukovyčem dnes v Kyjevě vedli dlouhý rozhovor ministři zahraničí Švédska a Polska Carl Bildt a Radoslaw Sikorski. Po schůzce novinářům naznačili, že Bruselu s manévry ukrajinského vedení dochází trpělivost. Unie podle ministrů očekává definitivní řešení do 18. listopadu. „Jsme na konci maratonu, v poslední stovce metrů. Ukrajině nic nebrání splnit své závazky,“ řekl Sikorski. „Čas na blufování už není, nastal okamžik skutků,“ zdůraznil polský ministr.

Jeho názor podpořil i Bildt. „Nechceme už projednávat žádné plány. Plánů už bylo dost, potřebujeme výsledky,“ prohlásil.

Osvobození Tymošenkové je klíčem k podpisu asociační smlouvy s Evropskou unií, který je naplánován na konec listopadu. O vycestování nemocné expremiérky k léčbě do Berlína už dnes na Ukrajině nikdo nepochybuje, spory ale panují o to, zda vycestuje jako vězeň, či jako svobodný člověk.