Rumunští lupiči u soudu: Rotterdamská galerie si měla obrazy líp hlídat

Bukurešť – Žalobou na nizozemskou galerii Kunsthal kvůli nedostatečné ochraně děl pohrozil obhájce předpokládaného šéfa rumunských zlodějů, kteří loni v této galerii ukradli sedm obrazů slavných malířů. Lupiči se dnes před soudem ke krádeži z října 2012 přiznali s tím, že měli uvnitř galerie komplice. Nadále ale není jasné, kde se odcizená díla nacházejí.

„Jde ze strany galerie o zřejmou velkou nedbalost,“ prohlásil Catalin Dancu, advokát Rada Dogarua, který v noci z 15. na 16. října uloupil z rotterdamské galerie Kunsthal obrazy Clauda Moneta, Pabla Picassa, Henriho Matisse, Paula Gauguina, Meyera de Haana a Luciana Freuda.

„Pokud se nám nedostane odpovědi ohledně osob, které takto porušily nizozemské právní předpisy upravující ochranu galerií a muzeí, najmeme si nizozemské právníky, aby podnikli příslušné kroky u soudů v Nizozemsku nebo v Rumunsku,“ upřesnil dnes v Bukurešti Dancu před zahájením dalšího stání v procesu, který s loupežným gangem začal v srpnu. Před soudem stojí společně s Dogaruem i pět jeho kompliců, kteří se na zločinu podíleli.

Eugen Darie u rumunského soudu
Zdroj: ČTK/AP/Vadim Ghirda

Pokud by galerie přiznala nedbalost při ostraze uměleckých děl, měla by se podle Dancua solidárně podílet na zaplacení pojistného k odškodnění majitelů ve výši 18 milionů eur (přes 460 milionů korun). To by snížilo částku, kterou by musel zaplatit jeho klient, kdyby byl za krádež pravomocně odsouzen a ukradená díla nebyla vrácena.

Kořistí lupičů se staly Picassova Hlava harlekýna, Liseuse en Blanc et Jaune (Čtenářka v bílé a žluté) od Matisse, obrazy Waterloo Bridge a Charing Cross Bridge od Moneta, Femme devant une fenetre ouverte, dite la Fiancée (Žena před otevřeným oknem, zvaná snoubenka) od Gaugina, Autoportrét Meyera de Haana a malbu Woman with Eyes Closed (Žena se zavřenýma očima) od Luciana Freuda. Obrazy mají hodnotu desítky milionů dolarů.

Zloději, kteří byli dopadeni letos v lednu, dnes před soudem prohlásili, že obrazy dovezli do Rumunska a snažili se je prodat na černém trhu. Poté je nechali u Dogaruovy matky Olgy. Radu Dogaru si prý při krádeži myslel, že jde o padělky. „Nemohl jsem uvěřit tomu, že jsem se k nim dostal tak lehce,“ dodal. Následně prý obrazy předali muži rusko-ukrajinského původu, jehož jméno a adresu podezřelý Rumun sdělil soudu. Panovaly obavy, že by některé práce mohly být zničeny, protože Dogaruova matka prohlásila, že lup spálila, aby chránila svého syna. Později ale tuto výpověď vzala zpět.

Obhájce Dancu rovněž prohlásil, že souzení muži měli komplice uvnitř rotterdamské galerie. „Tato osoba jim pomohla tím, že otevřela dveře do muzea,“ uvedl advokát. Jeho klient Radu Dogaru ale nechtěl prozradit identitu tohoto spolupachatele.