Volby v Libanonu zřejmě ovládlo radikální hnutí Hizballáh, premiérské křeslo ale nezíská

Zpravodaj ČT Szántó: Vítězství Hizballáhu posílí nepřímý vliv Teheránu v oblasti (zdroj: ČT24)

Šíitské hnutí Hizballáh zřejmě vyhrálo volby v Libanonu, píše agentura Reuters, která se odkazuje na tamní média a politiky. Hizballáh by měl mít spolu se svými spojenci více než polovinu křesel v parlamentu. Radikální organizace, kterou podporuje Írán, sice výrazně posílila, podle pravidel o sdílení moci ale vládu povede zástupce sunnitů. Do premiérského křesla tak znovu míří prozápadní vůdce liberálů Sád Harírí.

Kromě Harírího sunnitského bloku v čele s Hnutím budoucnosti (FM) se podle předběžných výsledků dařilo také Křesťanské straně. Podle libanonského sektářského systému sdílení moci musí premiér pocházet ze sunnitského bloku a zároveň by nová vláda měla zahrnovat všechny hlavní strany.

Politici chtějí po volbách co nejrychleji sestavit vládu, aby se mohli zaměřit na řešení ekonomických problémů. Libanon patří k nejzadluženějším zemím - jeho dluh dosahuje 150 procent HDP.

Hizballáh si jako jediná strana ponechal zbraně po ukončení občanské války v roce 1990. „Nový parlament nebude Hizballáh nijak omezovat, nevytvoří se proti němu velká koalice,“ sdělil profesor politologie na Americké univerzitě v Bejrútu Imád Sálamaj.

Silné postavení Hizballáhu v Libanonu odráží rostoucí moc jeho hlavního spojence - Íránu. Ten se snaží zvyšovat vliv i v Iráku či Sýrii. Spojené státy a Izrael považují radikální Hizballáh za teroristickou skupinu.

„Blok Hizballáhu zdaleka není limitovaný jen na jeho šíitské voliče, ale přesahuje i do sunnitsko-arabských stran a také mezi křesťany, velmi klíčové spojence. Jeho vítězství znamená, že se Hizballáh pravděpodobně i nadále udrží jako dominantní vojenská, ale také politická moc v této šestimilionové zemi,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Izraelský ministr školství Naftali Bennett k výsledku voleb řekl, že pro Izrael se napříště Libanon rovná Hizballáh a že Izrael nebude v případě budoucí války dělat rozdíl mezi touto skupinou, nepřátelskou vůči Izraeli, a státem Libanon. „Izrael připíše státu Libanon zodpovědnost za jakoukoli akci, kterou proti němu Hizballáh vyvolá z libanonského území,“ oznámil Bennett.

Libanon se stará o 1,5 milionu syrských uprchlíků

Volební právo má v Libanonu 3,6 milionu lidí. O 128 křesel se ucházelo 586 osob, mezi nimi 86 žen. Účast činila „jen“ 49,2 procenta, oproti 54 procentům před devíti lety.

Libanonci volili poprvé po téměř deseti letech. Stávající poslanci si mandát třikrát prodloužili - hlavně kvůli bezpečnostní situaci v sousední Sýrii. Libanon v současné době hostí asi 1,5 milionu syrských uprchlíků, což představuje pro tuto zemi velkou zátěž.

obrázek
Zdroj: ČT24

Volilo se podle nového volebního zákona, který zredukoval počty volebních okrsků, zavedl poměrný systém a umožnil vůbec poprvé volit i Libanoncům v zahraničí. Zahraniční pozorovatelé hodnotili hlasování jako regulérní, i když z jednoho okrsku v Bejrútu byly hlášeny střety mezi stoupenci různých kandidátů.

K zabezpečení voleb bylo povoláno až 30 tisíc vojáků a policistů, kteří byli rozmístěni i na hlavní silniční křižovatky.