Špehovat spojence? Nepřípustné, kritizoval Hollande Američany

Paříž - Francouzský prezident Francois Hollande odsoudil špehovací praktiky Spojených států. Podle něj je nepřípustné, aby americké tajné služby odposlouchávaly spojence. Deník Le Monde tvrdí, že američtí agenti zaznamenávali telefonickou komunikaci milionů Francouzů, včetně vysoce postavených politiků. Podle Baracka Obamy, který svému francouzskému protějšku telefonoval, byly ale americké aktivity v tisku zkresleny.

Nové informace uvedl web francouzského deníku Le Monde s odvoláním na dokumenty, které zveřejnil bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden. Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) prý uskutečnila od 10. prosince 2012 do 8. ledna 2013 více než 70 milionů nahrávek telefonických dat Francouzů. Špionáž se zaměřovala nejen na osoby podezřelé z vazeb na terorismus, ale i francouzské podnikatele, politiky a úředníky. Američané sledovali hovory, textové zprávy a další data.

Hollande prohlásil, že podobné praktiky „narušují soukromí francouzských občanů“ a francouzský prezident požadoval od Obamy vysvětlení.

Jakub Kajtman, spolupracovník ČT ve Francii

„Francouzský ministr zahraničí Fabius vyzval svého amerického kolegu, aby Washington kauzu urychleně vysvětlil a hlavně aby se ten špionážní program zastavil. Le Monde mezitím dál pokračuje ve zveřejňování tajných dokumentů – na internetu se tak dají najít přezdívky, kterými tajné služby označovaly francouzskou ambasádu nebo diplomaty.“

Národní agentura pro bezpečnost (NSA)
Zdroj: ČT24

Američané už pracují na nápravě

V prohlášení Bílého domu stojí, že prezidenti obou zemí o nejnovějších informacích diskutovali, podle Washingtonu ale byly některé americké aktivity zkresleny. Některé informace naopak vyvolaly „legitimní otázky našich přátel a spojenců“, dodal Bílý dům.

„Prezident Obama jasně řekl, že Spojené státy začaly s přehodnocováním způsobu, jakým shromažďují informace, abychom vyvážili legitimní bezpečnostní zájmy našich občanů a spojenců s obavami o soukromí, které všichni sdílejí,“ konstatoval Washington.

Americký ministr zahraničí John Kerry uvedl, že Washington bude dál pokračovat v „dvoustranných konzultacích“ při řešení problémů a popsal Francii jako jednoho z nejstarších spojenců Ameriky.

Barack Obama
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

Špionáž měla probíhat i na ambasádách nebo centrále OSN. „Počítače diplomatů byly údajně sledovány na dálku ovládanými štěnicemi, jiný program měl snímat obrazovky, další zařízení pak mělo za úkol odposlouchávat hovory. Washington tak prý sledoval třeba francouzsko-brazilské vztahy v oblasti obchodu s vojenskými letouny,“ konstatoval Kajtman.

Snowden vyzradil v polovině roku informace o americkém tajném programu na sledování internetové komunikace a telefonních hovorů ve světě. Předmětem tohoto špehování ze strany velkých soukromých telekomunikačních a internetových společností pro americké bezpečnostní úřady byli i spojenci USA. Před americkými úřady Američan utekl do Moskvy, kde dostal počátkem srpna roční azyl. Spojené státy opakovaně a neúspěšně žádají Moskvu o jeho vydání.

Edward Snowden
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Telefonát Jakuba Kajtmana (zdroj: ČT24)

Obama Mexiku slíbil vyšetření NSA

Barack Obama slíbil vyšetřit údajnou americkou špionáž v mexické vládě. Jak oznámil ministr zahraničí José Antonio Meade, jeho úřad si také předvolá velvyslance Spojených států, aby informace o špehování vysvětlil. Šéf Bílého domu prý mexickému prezidentovi „dal své slovo“, že záležitost bude vyšetřena, a ujistil ho, že „žádnou špionáž v Mexiku nenařídil“. Mexická vláda a bývalý prezident Felipe Calderón byli po několik let oběťmi americké špionáže, uvedl v neděli německý list Der Spiegel, který se odvolával na dokumenty, jež poskytl Edward Snowden. NSA údajně četla také e-maily současného mexického prezidenta, i když ještě před jeho zvolením.