Obamacare je fiasko. Technické potíže napravíme, slíbil Obama

Washington - Americký prezident Barack Obama přiznal rozsáhlé technické problémy při spuštění reformy zdravotnictví - takzvané Obamacare. Nefunguje totiž internetový systém, ve kterém si mají lidé zřizovat pojištění. Obama už slíbil co nejrychlejší odstranění problémů. Právě kvůli reformě republikáni blokovali v minulých týdnech zákon o státních výdajích.

Podle amerického prezidenta může za rozsáhlé problémy, které ochromily krátce po spuštění jeho zdravotnickou reformu, velký zájem lidí. Klíčové stránky podle něj navštívilo na 20 milionů lidí. Neměli by se prý od žádostí nechat odradit - použít mohou telefon nebo si pojištění vyřídit osobně.

„Problém je, že webové stránky, které mají nákup pojištění usnadňovat, nefungují tak, jak by měly. Lidé se v polovině registrace zaseknou. Neexistuje pro to omluva. Zkrátka nastala chyba a stránky jsou moc pomalé. Je ale spravedlivé říct, že ten, koho to frustruje úplně nejvíc, jsem já,“ konstatoval Obama.

Právě reforma zdravotnictví stála za počátkem nedávné krize okolo jednání o rozpočtu americké vlády a následně taky zvyšování dluhového stropu. Někteří republikáni oboje podmiňovali odkladem nebo změnami reformy, nakonec ovšem neúspěšně. Obamova administrativa ale zůstala na 16 dní bez peněz a musela na čas zavřít úřady a památky.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/WAVEBREAK

Ted Cruz, republikánský senátor z Texasu

„Je to špatná samaritánská teorie. V podstatě kvůli ní trpí americký lid a my bychom z ní měli politicky těžit. To je ale hrozně cynický přístup. Nemám zájem na tom, aby Američani trpěli jen proto, že moje strana může získat, když bude demokraty vinit za pošetilou politiku.“

Právě republikánský senátor je jedním z nejhlasitějších odpůrců zdravotnické reformy. A chce proti ní ostře bojovat i dál. Americké politiky přitom čeká už na začátku příštího roku další debata o rozpočtu a zvyšování dluhového stropu - a tedy odvracení možné ekonomické katastrofy.

Republikány ale zajímají rovněž volby, které přijdou nedlouho potom. Podle kritiků zevnitř strany Cruz značku republikánů poškozuje. Texaský senátor naopak tvrdí, že škůdci jsou ti jeho kolegové, kteří ustoupili prezidentu Obamovi. „Je tady hodně ironie a patří k ní i fakt, že tohle fiasko při zavádění zastínily spory uvnitř republikánské strany. Budeme pokračovat v našem úsilí odstranit to nejhorší na Obamacare, včetně daně ze zdravotnických prostředků. Ale bylo hloupé začít s něčím, co nemůže nikdy uspět,“ poznamenal senátor za Arizonu John McCain.

Reforma zdravotnictví je nejambicióznějším sociálním programem v Americe od 60. let a patří k nejvýraznějším změnám prezidenta Obamy.

Republikáni reformu, schválenou Kongresem v roce 2010 a posléze potvrzenou nejvyšším soudem, odmítají a měsíce se ji intenzivně snaží zrušit nebo alespoň oslabit. Tvrdí, že zvýší cenu zdravotního pojištění a že je nespravedlivá v tom, že nutí pod hrozbou pokuty k pojištění i ty Američany, kteří ho nechtějí.

  • Většina pojištěných Američanů je pojištěna u zaměstnavatele, asi pětina má individuální pojištění. Zhruba 48 milionů Američanů, tedy asi 14 procent, pojištění nemá.
  • Burzy mají nabízet pojištění pokrývající i ty oblasti, které dosud vždy nemusely být součástí pojištění - například psychiatrickou pomoc, antikoncepci nebo preventivní prohlídky. Reforma zahrnuje i další změny zdravotního pojištění, například zákaz diskriminace na základě pohlaví a předcházejících nemocí či vrozených vad.