Bombový útok ve Volgogradu: šest mrtvých a desítky zraněných

Moskva – Nejméně šest lidí zemřelo a dalších 33 bylo zraněno při výbuchu autobusu v ruském Volgogradu. Explozi má zřejmě na svědomí sebevražedná atentátnice – vdova po islamistickém radikálovi. Autobus mířil od univerzity k místnímu kinu, mezi oběťmi jsou převážně studenti. Atentát podle pozorovatelů zvyšuje obavy o bezpečnost zimní olympiády v Soči.

Mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin ruským novinářům řekl, že pachatelkou byla se vší pravděpodobností třicetiletá Naida Achijalovová z Dagestánu. Přeživší pasažéři autobusu údajně potvrdili, že exploze nastala bezprostředně poté, co žena do vozidla nastoupila.

Achijalovová byla podle agentury ITAR-TASS manželkou Dmitrije Sokolova, pohlavára extremistické skupiny z dagestánské Machačkaly. Pár společně studoval na jedné z moskevských vysokých škol, kde Achijalovová přestoupila k radikálnímu islámu a k účasti v extremistické skupině přemluvila i svého muže. Za jakých okolností Sokolov zemřel, ruská média neuvádějí. 

Podle agentury Interfax bylo 28 z 33 zraněných hospitalizováno, včetně dítěte ve stáří 18 měsíců. Osm lidí zápolí o život na jednotce intenzivní péče, někteří podle webu listu Kommersant přišli o ruce a o nohy. Celkem v autobusu cestovalo 40 lidí. Policisté podle volgogradských médií našli na podvozku autobusu nevybuchlý granát. 

Ve Volgogradě exploze ochromila prakticky veškerou městskou dopravu. Ve městě a okolí byl s platností od úterý vyhlášen třídenní smutek. Regionální úřady podle agentury Interfax vyplatí pozůstalým po milionu rublů (600 tisíc korun), těžce ranění dostanou 400 tisíc rublů a ostatní 100 tisíc rublů. Gubernátor na příštích 15 dnů vyhlásil v celé oblasti „vysoký stupeň teroristického nebezpečí“.

Souleimanov: Severní Kavkaz je klanovou společností se středověkými zvyky

Rusko se již roky potýká s radikálními islamisty, kteří na severním Kavkazu chtějí vybudovat islámský stát. Ze základen ukrytých v horách podnikají útoky zejména proti místním bezpečnostním složkám, ale i proti politikům či umírněným duchovním. Atentáty, exploze a útoky jsou v této oblasti skoro na denním pořádku. Teroristické akce ale podnikají i v samotném Rusku, a výjimkou není ani Moskva. „Lidé, kterým byli zabiti bratři, synové či manželé a dostanou se do vlivu místních salafistických militantních islamistických skupin, toto považují za jedinou a ospravedlnitelnou možnost, jak se pomstít za to, co jim bylo před lety učiněno,“ řekl politolog Emil Souleimanov.

„K útokům v místech, kde se shromažďuje více lidí, může docházet kdekoliv na světě. Žádný stát nemá know-how, jak se těmto útokům bránit. Rusové se bohužel mají ještě čemu učit, mnohé se ukáže během realizace olympijských her,“ varoval Souleimanov. 

Emil Souleimanov, politolog, FSV UK:

„Lidé, kteří se cítí ukřivděni, volí pomstu. Nemstí se konkrétním osobám, ale třeba etnické nebo náboženské skupině, a to je problém.“ 

Souleimanov připomněl, že Severní Kavkaz je částečně klanovou společností, kde přetrvávají středověké obyčeje. Největší autonomií Severního Kavkazu je Dagestán, který čítá přes 3 miliony lidí. Bok po boku tu žijí desítky etnických skupin. Je to hornatá, těžko kontrolovatelná a velmi konzervativní země, ve které stále existuje krevní msta. 

Velký teroristický útok zažilo Rusko naposledy před dvěma lety

Velký teroristický útok zažilo Rusko naposledy v lednu 2011. Sebevražedný útočník tehdy odpálil silnou nálož na moskevském letišti Domodědovo, kde si výbuch vyžádal 37 mrtvých a 172 zraněných, mezi nimiž byli i cizinci. V pozadí útoku stál podle vyšetřovatelů vůdce severokavkazských teroristů Doku Umarov. Bezprostředním původcem atentátu byl podle vyšetřovatelů Achmad Jevlojev, pocházející z Ingušska.  

V březnu 2010 odpálily sebevražedné atentátnice tři kilogramy trhaviny v moskevském metru. Výbuchy usmrtily 40 lidí (včetně zemřelých v nemocnici na následky zranění) a desítky dalších zranily. Také letos Ruskem otřáslo několik menších útoků. V květnu si například čtyři mrtvé a téměř čtyřicet zraněných vyžádaly výbuchy náloží ve dvou autech v Machačkale, správním středisku autonomního Dagestánu. V srpnu si životy čtyř ruských vojáků vyžádal útok dvou sebevražedných atentátníků v čečenské metropoli Grozném.