O dívku nalezenou v romském táboře je ohromný zájem

Atény – Řecká charitativní organizace, která se stará o blonďatou dívenku nalezenou v romském táboře, obdržela už 8 000 telefonátů od potenciálních příbuzných. Policie odebrala dítě romském páru, který se vydával za její rodiče a který měl falešné doklady na deset dětí, aby na ně mohl dle spekulací řeckých médií pobírat neoprávněně rodičovské příspěvky. Romové jsou navíc podezřelí z toho, že dívku využívali k žebrání nebo ji měli připravenou pro obchod s bílým masem.

Testy DNA už potvrdily, že holčička není s romským párem příbuzná. Úřady ji proto předaly do opatrovnictví organizaci To chamogelo tu paidiu (Dětský úsměv), která se stará o opuštěné děti, a rozjely pátrání po skutečných rodičích i prostřednictvím Interpolu a humanitárních organizací. „Naši klienti tvrdí, že dívku neunesli - pouze ji adoptovali. Nicméně přiznali, že se tak nestalo legální cestou. Jsme uprostřed vyšetřování, uprostřed soukromého pátrání. Doufáme, že se nám její matku podaří najít dnes nebo zítra,“ uvedl právník nepravých rodičů Kostas Katsavos.

Místní romská komunita tvrdí, že se nepraví rodiče o dítě starali lépe než ti skuteční. Podle bratra údajného otce si pár dítě pořídil legálně.

Právník nepravých rodičů o záměru prodat dítě: „Kdyby to chtěli udělat, tak už by ji přeci prodali. Je jí už pět let a dosud žila v rodině. Milují ji a starají se o ni jako o vlastní dítě.“

Údajný otec holčičky dnes na policii vypověděl, že jim ji dala Bulharska romského původu žijící v Řecku. Dívka nemluví řecky, ovládá pouze romské nářečí.

Registrace dětí v Řecku: Poněkud pochybný systém 

Případ ukázal na zaostalou řeckou úřední praxi registrování novorozených dětí, která má značné trhliny. Až donedávna totiž neexistoval propojený centrální registr, a rodiče tak mohli své dítě registrovat i několikrát, pokud navštívili úřady v různých městech. Úředníkům stačilo prohlášení rodičů a dvou svědků. Některé rodiny toho využívaly, a úředně tak násobily množství potomků, což jim pomohlo při žádostech o sociální dávky. „Jsme v šoku z toho, jak snadno si lidé mohou nechat zaregistrovat dítě jako své vlastní. Je tu spousta důvodů pro další vyšetřování. V osadě třeba měly podle registrů žít další děti, ty se tam ale nenašly a podle mě policie najde stopy, které nebudou souviset jen s onou holčičkou,“ řekl už v pátek šéf dobročinné organizace, která se o malou Mariu nyní stará.

Řecká policie provedla razie v dalších romských osadách, ve kterých by mohla najít podobné případy.

Vydáno pod