Písečná bouře zabila v Indii nejméně 90 lidí. Kácela stromy a bořila zdi

Nejméně 90 mrtvých a 160 zraněných si vyžádala písečná bouře, která v noci na čtvrtek zasáhla sever Indie. Počet obětí podle místních úřadů pravděpodobně ještě poroste. Většinu lidí zabily padající stromy a zdi, které nevydržely nápor silného vichru dosahujícího rychlosti 130 km/h. Velké škody způsobily i blesky.

Mnoho lidí zemřelo ve spánku, když se na ně zřítily střechy a stěny domů postavených z nepálených cihel. Někde bouři provázely blesky, které zažehly několik požárů. Za oběť běsnícímu živlu padlo také velké množství zvířat. Na sociálních sítích se objevily fotky oblohy v zahalení písečného mraku.

Písečné bouře jsou na severu Indie v tuto roční dobu obvyklé, nebývají ale takto vražedné. „Jsem v úřadu dvacet let a toto je nejhorší událost, jakou jsem viděl,“ komentoval rozsah katastrofy ministr pro mimořádné situace státu Rádžasthán Hemant Gera. Připomněl poslední písečnou bouři, která 11. dubna zabila 19 lidí.

Vláda Rádžasthánu už rozhodla, že vyplatí pozůstalým obětí kompenzaci ve výši 400 tisíc rupií, tedy asi 130 tisíc korun. Do pomoci postiženým se zapojily i úřady státu Uttarpradéš, z něhož pochází asi dvě třetiny obětí. Bouře postihla i indickou metropoli Nové Dillí, která je od jejího centra u města Ágra vzdálená asi 100 kilometrů. V Ágře se nachází známá hrobka
Tádž Mahal.

Velké potíže jsou s dodávkami elektrické energie, protože vítr pokácel stovky sloupů elektrického vedení. Úřady i proto rozhodly o uzavření škol v postižené oblasti.