Obchod s dětmi? Řecká policie pátrá po identitě holčičky

Atény - Řecká policie vyšetřuje identitu čtyřleté dívky nalezené u romského páru, který se vydával za její rodiče. Blonďatou holčičku, která má modré oči, nalezli policisté při zátahu v táboře ve středním Řecku, kde pátrali po drogách.

Vyšetřovatelům se její zjev zdál podezřelý a test DNA potvrdil, že není s údajnými rodiči příbuzná. U ženy, která ji jako matka vychovávala, objevili policisté dva různé doklady totožnosti, z nichž v jednom případě vyplývalo, že porodila pět dětí, a ve druhém, že se stala matkou čtyř dětí. Všechny se přitom měly narodit v rozmezí deseti měsíců.

„Nebyla údajným rodičům vůbec podobná. Během výslechu dávali protichůdné odpovědi. A neustále se měnící názory údajných rodičů nás upevnily v přesvědčení, že se nejedná o biologické rodiče dítěte,“ uvedl místní policejní ředitel Vassilis Halatsis.

„Zatím to vypadá, že dítě bylo uneseno“

Policie začala vyšetřovat, zda dívka byla unesena nebo se stala obětí obchodu s dětmi. Pomoci by mohl i Interpol v rámci zkoumání evidencí o pohřešovaných dětech v evropských zemích. Věc komplikuje fakt, že dívka se do rodiny dostala ve velmi útlém věku. Pochází nejspíš ze severní nebo východní Evropy.

„Zatím to vypadá, že dítě bylo uneseno v roce 2009 za neznámých okolností,“ uvedl policejní ředitel Halatsis. Vyšetřovatelé se nyní zabývají různými možnostmi, jak se dívky její nevlastní rodina ujala: Původní rodiče ji opustili, mohla se ale také stát obětí obchodování s dětmi nebo únosu. Romský pár, který se k dívce hlásil, už je ve vazbě. Policie prověřuje, jestli není součástí mezinárodní sítě, která děti unáší a obchoduje s nimi.

Děti jako zdroj obživy

Na zneužívání dětí romskými gangy poukázal také dokument BBC Malí zlodějové. Skupiny řízené z Rumunska podle něj využívají děti jako zdroj obživy. Mladší žebrají, ty starší přepadávají lidi u bankomatů, nebo obratně okrádají turisty. Osobní zkušenosti z Madridu má i Daniela: „Když žebráte, pracujete do deseti večer a domů přinesete tak 60 euro. Ale když kradete, máte 300 euro na jeden zátah. Je to jednodušší.“

Pro obchod s dětmi neexistují žádné přesné statistiky. Mezinárodní agentury pouze odhadují, že na celém světě by se mohl týkat milionu dětí, většinou v zemích třetího světa. Evropa se na tomto množství podílí podle informací Evropské komise relativně nepatrně, tedy zhruba osmi stovkami případů. Většina dětí, které v EU každoročně zmizí, se k rodičům nakonec vrátí. Pátrání jde koordinovat díky organizaci Missing children Europe, do které se zapojilo 28 nevládních organizací v 19 státech, včetně Česka. Složitější případy pak řeší Interpol.

Záhadu blondýnky z Řecka sledují i rodiče šest let hledané Maddie McCannové. Podle mluvčího rodiny jim to tento případ dodal naději, že i jejich dcera se jednou najde živá.