Vedení CDU velkou koalici posvětilo, na tahu je SPD

Berlín - Předsednictvo německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) dnes podle očekávání jednomyslně schválilo záměr strany vytvořit vládní koalici se sociální demokracií (SPD). Než dojde k prvnímu koaličnímu jednání, je nutné, aby s ním souhlasilo i vedení SPD, které se na stranické konferenci sejde v neděli. Řadoví členové sociální demokracie se přitom v minulosti stavěli ke vzniku velké koalice skepticky.

Generální tajemník CDU Hermann Gröhe dnes prohlásil, že CDU vytvoření koalice podporuje. Na diskuse o tom, která strana obsadí jaké ministerstvo, je ale podle něj ještě brzy. Nicméně podle informací deníku Die Welt by sociální demokraté mohli získat ministerstva financí a práce. Naopak zahraničního resortu, který tradičně dostává slabší koaliční partner, se vzdají. Podle Gröheho si ale obě strany na předběžných jednáních pouze vyjasnily základní mantinely, ve kterých se budou pohybovat jednání o programu budoucí koalice.

SPD ale dnes znovu zdůraznila, že rozhodnutí o zahájení koaličních jednání ještě musí schválit 200 delegátů nedělní konference a že rozhodování není formalita. Řada členů SPD se v minulosti vyjadřovala k vytvoření vlády s konzervativci kriticky, protože se obávala, že je stejně jako za minulé velké koalice v letech 2005 až 2009 zastíní kancléřka Angela Merkelová z CDU a že socialisté přijdou o podporu voličů.

Zahájení koaličních jednání musí schválit také Křesťanskosociální unie (CSU), která je sesterskou stranou CDU v Bavorsku. Německá média ale považují rozhodnutí CSU pouze za formální krok a nepochybují o tom, že CSU vznik velké koalice podpoří.

Spolkový sněm
Zdroj: ČT24

Většina unikla Merkelové jenom těsně. Vyjednávání jsou o to složitější

Konzervativní unie CDU/CSU sice v zářijových volbách získala 41,5 procenta hlasů, ale přišla o svého dosavadního koaličního partnera, liberální FDP, který se do parlamentu nedostal. Konzervativcům chybí k většině ve spolkovém sněmu pět poslanců.

Předseda SPD Sigmar Gabriel podotkl, že silný volební výsledek CDU/CSU komplikuje povolební vyjednávání, protože SPD se kvůli tomu dostala do pozice, kdy by v případné koaliční vládě jen obtížně prosazovala svá témata.

Zelení hledají nové tváře i témata. Ekologii si totiž přivlastnili ostatní

Dva dny poté, co Zelení odmítli vstoupit s CDU/CSU do koalice, začíná jejich sjezd. Kompletní šestičlenné předsednictvo ohlásilo okamžitě po tragickém volebním výsledku rezignaci. Zatímco v roce 20011 v některých spolkových zemích získala strana skoro čtvrtinu hlasů, letos v září se horko těžko přehoupla přes osm procent.

Zeleným tak nezbývá než se poohlédnout po nových tvářích, které by vyvedly stranu z krize a našly nová témata. „Zelená politika dál určitě táhne, ale i ostatním stranám se z ní podařilo udělat část svého programu. Například energetickou revoluci, při které Německo postupně ruší své jaderné elektrárny a nahrazuje ji obnovitelnými zdroji. Tuto politiku v tuto chvíli podporují všechny politické subjekty na německé politické scéně,“ uvedl zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš.  

Stranu navíc v poslední době poškodily pedofilní aféry jejích členů i plán zvýšení daní pro nejbohatší vrstvy obyvatel. „Tento plán nerezonoval ani mezi tradičními voliči Zelených. Za ta léta, co strana existuje, přece jenom změnili svůj profil. Už to nejsou jen radikální liberálně smýšlející lidé. Zestárli, přesunuli se do městského prostředí, většinou velice slušně vydělávají a nechtějí, aby jim stát sahal na peněženky,“ dodal Jonáš.

Telefonát Martina Jonáše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod