Změna převaděčských tras? Německo zachytává víc migrantů na hranici s Českem než s Rakouskem

Přes Česko převaděči do Německa dopravují stále více migrantů. Německá policie jich letos u českých hranic v nákladních autech a dodávkách odhalila dokonce dvakrát tolik než u hranic s Rakouskem. Policejní odbory proto požadují, aby Spolková republika posílila kontroly u českých hranic. Informuje o tom list Die Welt.

Zatímco od června do prosince loňského roku německá policie při českých hranicích objevila 204 převážených běženců, za první tři měsíce letošního roku jich bylo už 267. U dosud z německé strany nejsledovanější hranice s Rakouskem jich přitom bylo 137.

Právě na hranicích s alpskou republikou Německo od roku 2015 provádí běžné hraniční kontroly. Podle nového ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU) by vnitřní hranice v Evropské unii, které jsou v rámci schengenského prostoru za normálních okolností bez kontrol, měly být střeženy tak dlouho, dokud nebudou lépe hlídány hranice vnější.

Na rozdíl od Rakouska ale zatím spolková republika na hranicích s Českem podobné kontroly nezavedla. „Riziko odhalení se zvýší jen díky důslednému pronásledování a takové přítomnosti policie, která umožní vysokou hustotu kontrol,“ je přesvědčen místopředseda odborů spolkové policie Jörg Radek. Proto podle něj musí být i u hranic s Českem počet policistů „stabilizován“.