Luxusní hotel jako krytí pro pašování etiopských Židů. Neuvěřitelné akce Mosadu si všiml Hollywood

Události: Hollywood dokončuje film o záchranné akci etiopských Židů (zdroj: ČT24)

Falešný hotel na pobřeží posloužil jako geniální zástěrka pro pašování etiopských Židů, odtud už vedla cesta do země zaslíbené. Malá skupina izraelských agentů Mosadu jich tak zachránila v 80. letech tisíce před hladomorem v Etiopii. V hollywoodských studiích právě dokončují špionážní thriller inspirovaný tímto skutečným příběhem.

Izraelští agenti tajných služeb provozovali celý falešný luxusní plážový resort v Arús v Súdánu jako krytí svých operací v 80. letech. Skupina agentů dostala pověření, aby propašovala Židy z hladomorem zmítané Etiopie do Izraele. Tisíce z nich ale uvízly mezi milionem uprchlíků v převážně muslimském Súdánu, zemi nepřátelské Izraeli.

Několik členů Mosadu vyrazilo do Súdánu porozhlédnout se po místních plážích a narazili tu na malou vesničku s patnácti bungalovy uprostřed ničeho. Súdánská mezinárodní cestovní korporace postavila toto místo v roce 1972, ale nikdy komplex neotevřela, protože v okolí nebyla žádná elektřina ani silnice a chyběly i dodávky pitné vody.

Pověřená skupinka agentů dostala 225 000 liber na přetvoření vesničky v luxusní hotelový komplex. Zajistila dodávky vody, paliva i klimatizaci. Sehnala vybavení pro vodní sporty a vybudovala potápěčské středisko.

Hotel se stal brzy oblíbeným

V brožuře se hotel chlubil „atraktivními, klimatizovanými bungalovy s plně vybavenými koupelnami“, „výtečnými jídly“ a množstvím vodních sportovních potřeb k pronajmutí.

Destinace se dostala brzy do povědomí a navštívili ji i egyptští vojáci, britské jednotky SAS, zahraniční diplomaté i dokonce samotní členové súdánské vlády. Nikdo z nich neměl tušení o tom, kdo jsou jejich hostitelé.

Přes den hoteloví zaměstnanci, v noci převaděči

Členové Mosadu se starali o hotel sami. Aby nevzbudili podezření, tak například Gad Šimron učil potápění a jiný z jeho kolegů windsurfing. „Byla to kombinace turistické vesničky po vzoru Club Mediterranée. Přes den jsme byli baviči našich hostů. A zároveň jsme jednou za tři čtyři týdny zmizeli na dva nebo tři dny. A proměnili se v nejprofesionálnější převaděče na světě,“ vypráví bývalý agent Mosadu Šimron.

Zaměstnávali i patnáct místních obyvatel, ale nikdo z agentů jim neprozradil svou skutečnou identitu. Súdánští pracovníci ani neobjevili v místnosti s potápěčským vybavením rádiovou techniku, kterou agenti používali pro komunikaci s velitelstvím v Tel Avivu.

Zaměstnanci letoviska a agenti v jednom prováděli veškeré záchranné akce v noci. Když jeli do několik stovek mil vzdáleného uprchlického tábora, oznámili svým zaměstnancům, že budou několik dní mimo město.

Agenti poté pašovali uprchlíky přes Rudé moře nebo letecky přímo do Izraele. „V noci přistál izraelský stroj Hercules. Nabral je uprostřed pouště a přivezl je do Izraele. A to byl konec téhle kapitoly turistické vesnice Arús v neuvěřitelném příběhu záchrany etiopských Židů ze Súdánu,“ vzpomíná Gad Šimron.

Tajná operace skončila v roce 1985, kdy se vedení Súdánu ujala vojenská junta a situace začala být nebezpečná.

Po vodě nebo letecky dorazilo v 80. letech k izraelským břehům 17 000 etiopských falašů. Mezi prchajícími potomky biblického krále Šalamouna a africké královny ze Sáby byl i pozdější izraelský poslanec Šlomo Molla.

Rekordní letecká záchranná akce

Utajená záchrana ale pokračovala dál a v květnu 1991 se napsala další slavná kapitola. Uprostřed občanské války v Etiopii Mosad a izraelské letectvo evakuovaly během pouhých 36 hodin dalších celkem 14 325 afrických Židů.

Tento letecký most překonal řadu rekordů včetně počtu pasažérů v Boeingu 747 Jumbo, Etiopanů se tam natěsnalo 1 122. Letu velel brigádní generál Amir Nachumi, veteránský bojový pilot a účastník izraelského náletu na irácký jaderný reaktor.

„Většina nikdy v životě neviděla letadlo a v noci se ve vojenských strojích svítí rudě a motory ještě chrlí horký vzduch. Báli se, že je nutíme vlézt do chřtánu drakovi, ale všichni byli úplně potichu a nakonec pokorně nastoupili,“ vypráví Amir Nachumi.

V pozdějších letech už stěhování etiopských Židů do Izraele pokračovalo méně dramaticky a po menších skupinách. Dnes jich ve své zaslíbené zemi žije přes 140 000.