Potvrzeno: Kanada už brzy zruší víza pro Čechy

Ottawa – Češi se v horizontu týdnů už nebudou muset starat o víza do Kanady – ta je totiž hodlá nadobro zrušit. S odvoláním na kanadské ministerstvo pro občanství a imigraci o tom informoval portál Canada.com. Následně to potvrdilo kanadské velvyslanectví v Praze. Vízovou povinnost Ottawa zavedla v červenci 2009 kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl.

Kanada argumentuje tím, že musela nejdřív změnit azylové zákony, aby ochránila ty, kteří to potřebují, a naopak odradila od zneužívání azylového systému. Za změnou postoje Kanady by ale mohly být i ekonomické zájmy. Právě dnes totiž přiletěl do Bruselu kanadský premiér, aby se pokusil uzavřít dohodu o volném obchodu. Česko už dřív pohrozilo, že pokud Kanada neustoupí od víz, smlouvu zablokuje.

„Mělo by to být vnímáno jako opatření důvěry a jako významný projev našeho závazku podporovat zákonné obchodování a cestování,“ uvedl kanadský ministr pro občanství a imigraci Chris Alexander. Přitom dodal, že na zrušení víz pro Čechy se již nějakou dobu pracovalo a že země učinila „významné změny“ od té doby, co byla před čtyřmi lety víza zavedena.

„Mohu potvrdit, že Kanada skutečně začala proces, jehož výsledkem bude zrušení vízové povinnosti v nejbližší možné době,“ prohlásil nový kanadský velvyslanec v Česku Otto Jelinek, který je tím podle vyjádření ambasády potěšen.

Na Kanadu tlačila i Evropská unie

Do jednání o zrušení vízové povinnosti byli podle Frouse zapojení všichni vrcholní představitelé ministerstva zahraničí ČR a příslušných orgánů na kanadské straně i zastupitelské úřady obou zemí. „Nacházíme se ve finální fázi,“ podotkl mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí David Frous s tím, že svou roli sehrála v celém procesu i Evropská unie.

Ze států Evropské unie potřebují víza do Kanady jen občané Rumunska a Bulharska. Zrušení víz vůči „evropským přátelům“ považuje Kanada za důležitý krok ve vzájemných vztazích.

Kanada víza obnovila v červenci 2009 kvůli přílivu Čechů, kteří za oceánem hledali azyl. Šlo hlavně o Romy, kteří si stěžovali na pronásledování a rasismus. Podle některých zdrojů čeští žadatelé ale zneužívali tamní azylový systém a odchody měly ekonomický podtext. Kanada uváděla, že vízy se hromadným příchodům brání. Trvání víz zdůvodňovala i nutností reformovat azylový zákon. Ten platí od prosince 2012 a azylové řízení zrychlil, víza ale zrušena nebyla. 

Magdalena Fiřtová z katedry amerických studií, FSV UK:

„Azylový zákon umožnil vytvořit seznam takzvaných 'bezpečných zemí', které potenciálně nemohly produkovat odůvodněné žadatele o azyl, což byl problém i České republiky. Jakmile se ČR na tento seznam dostala, otevřel se velký prostor pro jednání o zrušení víz.“

Víza byla obnovena v době Fischerovy úřednické vlády

Vízovou povinnost pro ČR obnovila Ottawa v době úřednické vlády premiéra Jana Fischera. Ministrem zahraničí byl tehdy Jan Kohout, který stejný post zastává i nyní v kabinetu Jiřího Rusnoka.

Potíže s kanadskými vízy nejsou záležitostí několika let. Kanada zrušila vízovou povinnost už v roce 1996, o rok později ji ale obnovila kvůli vysokému počtu migrantů žádajících o azyl. V roce 2007 pak Kanada podruhé zrušila vízovou povinnost pro české občany, to ale vydrželo jen dva roky.

Za čtyři roky vízové povinnosti vydala Kanada českým občanům přes 30 tisíc víz. Více než 500 jich vydat odmítla.

Vývoj událostí kolem kanadských víz pro občany České republiky po roce 2009:

1. července 2009 - Kanadští představitelé varovali českou diplomacii, že v nejbližších dnech mohou kvůli vysokému počtu žadatelů o azyl opět zavést vízový režim.

14. července 2009 - Premiér Jan Fischer oznámil, že ČR zavádí vízovou povinnost pro držitele kanadských diplomatických a služebních pasů.

23. října 2009 - EU pohrozila Kanadě zavedením víz pro diplomaty, neusnadní-li vydávání víz pro ČR a pokud jasně nestanoví opatření k obnovení bezvízového styku.

21. prosince 2009 - Turistické vízum do Kanady lze od tohoto dne získat i v Praze. Čechům tak odpadla cesta do Vídně.

5. května 2010 - Kanadský premiér Stephen Harper naznačil, že jeho země zruší víza pro Čechy až potom, co Kanada schválí a zavede novou azylovou legislativu. To se stalo v prosinci 2012.

17. září 2010 - Premiér Petr Nečas požádal prezidenta EU Hermana Van Rompuye, aby EU vyvíjela větší tlak na Kanadu kvůli vízům pro občany Česka a dalších zemí.

8. března 2011 - Evropský parlament přijal prohlášení, které kritizovalo obnovení víz pro Čechy a vyzývalo EU k většímu tlaku na Kanadu v této otázce.

Prosinec 2012 - Kanada zavedla reformu svého imigračního systému. Na základě toho vydala seznam zhruba tří desítek zemí, mezi nimiž bylo i Česko, kde se dodržují lidská práva. Žadatelé o azyl z těchto zemí jsou posuzováni rychleji.

18. září 2013 - Předseda Evropské komise Barroso slíbil českému prezidentovi Miloši Zemanovi, že EU vyvine tlak na Kanadu, aby zrušila vízovou povinnost pro Česko.

16. října 2013 - Portál canada.com napsal s odvoláním na kanadské ministerstvo pro občanství a imigraci, že Kanada se chystá v řádu týdnů zrušit víza pro občany České republiky.