Navalnyj se vězení nakonec vyhne. Dostal podmínku

Moskva - Soud v severoruském Kirovu změnil pětiletý trest vyměřený ruskému opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému za údajný podvod na podmíněný. Hlavní body Navalného odvolání soudce neuznal, trest nechal v plné výši, pouze ho změnil v podmínečný, což prakticky vylučuje opozičníka z politického života.

Navalnyj měl jako poradce gubernátora Kirovské oblasti v roce 2009 uzavřít tajnou dohodu se závodem Kirovles, v jejímž důsledku firma údajně přišla podvodem o 10 000 plnometrů dřeva. Spolu s Navalným byl v procesu souzen i jeho údajný komplic Pjotr Oficerov, jehož čtyřletý trest dnes soud rovněž změnil na podmínku. Oba muži musejí zaplatit pokutu půl milionu rublů (téměř 300 000 korun).

Alexej Navalnyj po dnešním rozhodnutí soudu:

„Dnešní rozhodnutí soudu o změně mého trestu nebylo učiněno tady, v soudní síni, ale osobně o tom rozhodl Vladimir Putin. Nedovedu si představit, co se v jeho hlavě odehrává, že změnil názor. Je ale jisté, že lidé kolem něj dělají vše pro to, aby mě z politického života vyškrtli.“

I podmínka znamená v politice pro Navalného stopku

Sedmatřicetiletý advokát, bloger a politik považuje proces za politickou mstu Kremlu. Podle ruských právníků i dnešní zmírnění verdiktu zkříží Navalného politické plány, protože podle ruských pravidel i podmínečné odsouzení znamená vyloučení z politické soutěže.

Navalnyj se letos v srpnu zúčastnil voleb moskevského starosty a skončil v prvním kole s 27 procenty na druhém místě. Výsledek voleb soudně napadl. „Já ani mí kolegové v našem politickém boji neustaneme,“ řekl Navalnyj bezprostředně po vyhlášení verdiktu. „Jsme odhodláni pokračovat,“ dodal.

Moskva se zalekla velkých protestů před blížícími se hrami v Soči

Podle prvních ruských komentářů úřady znepokojovala možnost, že dlouhodobé uvěznění populárního kritika režimu vyžene znovu do ulic tisíce opozičně naladěných Rusů. V době příprav na zimní olympiádu v Soči, kterou Kreml považuje za šanci zviditelnit příznivou tvář režimu, nechce Moskva připustit další šrámy na své pověsti.

Kreml v první reakci popřel, že by hlava státu rozsudek jakkoli ovlivňovala. „Nedomníváme se, že by stanovisko prezidenta Vladimira Putina rozhodování nějak ovlivnilo,“ řekl novinářům Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Šéf prezidentské komise pro lidská práva Michail Fedotov v reakci na dnešní verdikt moskevskému rozhlasu řekl, že na Navalného se možná bude vztahovat amnestie, kterou Putin hodlá letos vyhlásit při příležitosti 20. výročí schválení ruské ústavy. Rozsah amnestie je nyní předmětem úvah, pesimisté ale rozsáhlejší milosti vylučují.