„Naprosto ukončíme válku.“ KLDR a Jižní Korea se na historické schůzce dohodly na jaderném odzbrojení

Události ČT: Historický korejský summit (zdroj: ČT24)

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in se dohodli na naprostém jaderném odzbrojení. „Je to náš společný cíl,“ uvedl jihokorejský prezident. „Naprosto ukončíme válku na Korejském poloostrově,“ dodal. Dohodu oznámili na společné tiskové konferenci během setkání v demilitarizovaném pásmu mezi oběma Korejemi.

Severní a Jižní Korea ve společném prohlášení slíbily, že budou usilovat o uzavření dohody s cílem nastolit trvalý mír na Korejském poloostrově. Mírovou dohodu, jež by nahradila smlouvu o příměří, kterou skončila korejská válka v 50. letech minulého století, by chtěli podepsat ještě letos.

Závěrečné komuniké uvádí, že obě Koreje potvrdily svůj cíl dosáhnout „Korejského poloostrova bez jaderných zbraní prostřednictvím úplné denuklearizace“. Jižní Korea jaderné zbraně nemá.

Tlampače utichnou 1. května, na hranici otevře styčný úřad

Jihokorejský prezident Mun Če-in letos navštíví severokorejskou metropoli Pchjongjang a obě země uspořádají setkání rozdělených rodin. Zároveň také ukončí shazování letáků s propagandistickými texty v pohraniční oblasti a 1. května vypnou propagandistické vysílání, tlampače budou rozebrány. V severokorejském městě Kesong se otevře styčný úřad. 

Podle komuniké se vůdci Severní a Jižní Koreje Kim Čong-un a Mun Če-in budou scházet pravidelně a budou si také telefonovat prostřednictvím nedávno zřízené horké linky. „Chceme pracovat na míru, prosperitě a na tom, abychom se přiblížili ke znovusjednocení,“ uvedl Mun Če-in. Příští měsíc by se měly konat mezikorejské vojenské rozhovory na vysoké úrovni. 

„Jsme stejný národ, který by měl žít v jednotě“

Kim Čong-un na začátku projevu ocenil nasazení a vedoucí úlohu Mun Če-ina během společného summitu a poděkoval lidu Jižní Koreje, že ukázal solidaritu a přátelství vůči KLDR. „Trvalo dlouho, než si dvě Koreje podaly ruce. Dlouho jsme všichni čekali, než nastala tato chvíle,“ uvedl Kim Čong-un.

„Dnes, když před vámi stojím, tak vidím, že v Severní a Jižní Koreji jsou stejní lidé se stejnou krví, kterou nemůžeme rozdělit. Jsme spoluobčané, vlastenci, a to ve mně vyvolalo silné emoce. Nejsme lidem, který by se měl navzájem konfrontovat, jsme stejný národ, který by měl žít v jednotě,“ uvedl Kim Čong-un.

„Pchanmundžom je symbolem rozdělení, doufejme, že se z něj stane symbol míru, sjednocení, stejné historie a Severní a Jižní Korea bude sjednocena do jedné země, která bude žít v nekonečném míru a prosperitě,“ uvedl Kim s tím, že zavřené dveře se ze široka otevřou.

„Když budeme postupovat společně, bude se nám i společně dařit na cestě k lepší budoucnosti. Historii nemůžeme přepsat, ani to nechceme, ale lidé různých generací chtějí postoupit vpřed a hledat harmonii, prosperitu a mír,“ uvedl severokorejský vůdce s tím, že obě země mají zodpovědnost, kterou musí naplnit. „I když se vyskytnou potíže, tak pouze prostřednictvím bolesti dokážeme věci vytvářet,“ dodal.

V demilitarizovaném pásmu mezi oběma Korejemi se Kim Čong-un a Mun Če-in setkali už v půl desáté ráno místního času. Severokorejský vůdce v černém obleku, jaký nosíval Mao Ce-tung, v doprovodu úředníků prošel zlatými dveřmi majestátní severokorejské budovy v pohraniční vesnici Pchanmundžom a sestoupil po schodech k hranici mezi Severní a Jižní Koreou. Stal se tak prvním severokorejským nejvyšším představitelem, který od korejské války v letech 1950 až 1953 vkročil na jihokorejskou půdu.

S úsměvem natáhl ruku k čekajícímu a usmívajícímu se jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi, který ho vítal mezi nízkými, bledě modrými domy, jež hranici v Pchanmundžomu lemují. Tato vesnice je jedním z mála míst na hranici mezi oběma korejskými státy, kde není ani vysoký plot z ostnatého drátu, ani minové pole.

Pchanmundžom
Zdroj: ČT24

Setkání od počátku doprovázela gesta a úsměvy

Oba muži si přes hranici podali ruku a pozdravili se. „Jsem nadšený, že se setkáváme na tomto historickém místě. Je dojemné, že jste došel až k demarkační linii, abyste mě osobně uvítal,“ řekl Kim Čong-un. „Setkat se na tomto místě bylo vaším velkým rozhodnutím,“ odpověděl Mun Če-in, oblečený v tmavém obleku doplněném světle modrou vázankou, než Kimovi pokynul, aby překročil hranici vyznačenou na chodníku. 

Pětašedesátiletý Mun a čtyřiatřicetiletý Kim si znovu podali ruce a otočili se nejprve tváří k severokorejským fotografům a poté k jejich kolegům na jihokorejské straně. A pak v předem neplánovaném gestu Kim vzal Muna za ruku a vyzval ho, aby společně s ním udělal krok zpět na sever, kde spolu znovu krátce pohovořili.

První jednání se týkalo denuklearizace i zlepšení vztahů

Poté, co oba nejvyšší představitelé prošli po červeném koberci mezi nastoupenou jihokorejskou čestnou stráží oblečenou v tradičních modro-žluto-červených uniformách, vešli do Mírového domu na jihokorejské straně ke společnému jednání.

Jen několik minut předtím, než Kim Čong-un vešel dovnitř, prohledal Mírový dům severokorejský bezpečnostní tým, který pátral po výbušninách a odposlouchávacích zařízeních, a do vzduchu, na křesla i na knihu hostů, kterou měl Kim podepsat, nastříkal dezinfekci. Do takto ošetřené knihy poté Kim vepsal slova plná naděje: „Nyní začínají nové dějiny. Věk míru od počátečního historického bodu.“ 

Podle mluvčího jihokorejského prezidenta vůdci Severní a Jižní Koreje jednali o denuklearizaci Korejského poloostrova, o zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi a o způsobech, jak nastolit na poloostrově trvalý mír. Mun navrhl konání dalších summitů a Kim vyjádřil ochotu navštívit jihokorejský prezidentský palác. Po skončení jednání Kim odjel zpět na Sever na oběd v černé limuzíně, kolem níž běželi jeho osobní strážci.

Nejzajímavější je, že se všechno odehrálo v přímém přenosu. Viděli jsme první skutečně necenzurované záběry Kim Čong-una na veřejnosti, což je unikát, protože propaganda velmi přísně kontroluje jeho veřejnou image. Možná i proto Kim při procházce působil mírně nejistě, později v zasedací místnosti už byl uvolněný, mluvil v lehkém tónu, například připomněl, že jihokorejská delegace na banketu ochutná vyhlášené pchjongjangské studené nudle.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT v Asii

Strom jako symbol míru a prosperity

Po první části společných oficiálních rozhovorů a odděleném obědě, představitelé obou Korejí společně zasadili v demilitarizované zóně borovici jako symbol míru a prosperity.

K symbolické ceremonii použili půdu z nejvyšší jihokorejské hory Halla (1950 m) a severokorejské posvátné hory Pektu (2750 m), na které se podle legend vládnoucích komunistů narodil otec stávajícího vůdce a někdejší hlava státu Kim Čong-il. Borovici Kim a Mun zalili vodou z jihokorejské řeky Han, která protéká Soulem, a ze severokorejské řeky Tedong, na níž leží Pchjongjang.

Kim a Mun společně zasadili strom v demilitarizovaném pásmu
Zdroj: Reuters

Na závěr Jih uspořádal banket. „Mimo jiné naservíruje bramborové placky jako vzpomínku na Kimova studia ve Švýcarsku a dezert, na němž je vyobrazená Korea i se sporným souostrovím, na které si dělají nárok Japonci,“ uvedla zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Summit je teprve třetí vrcholnou schůzkou od dob rozdělení Korejského poloostrova. V roce 2000 se sešel jihokorejský prezident Kim Te-džung se severokorejským diktátorem Kim Čong-ilem. Ten se pak v roce 2007 setkal i s Kim Te-džungovým nástupcem Ro Mu-hjonem. Obě setkání proběhla v severokorejském Pchjongjangu.

Severní a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu, protože vzájemný konflikt z 50. let byl ukončen pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou smlouvou.