Letiště ve Phoenixu kontroluje všechno: Tekutiny, ostré předměty – i protézy

Washington – Desítky stížností na postup personálu na letišti ve Phoenixu již podali zdravotně postižení v USA. Letištní kontrola je nutí před odletem sundávat protézy, a to ještě leckdy bez nároku na soukromí. V období mezi říjnem 2009 a červnem 2012 registroval americký Úřad pro dopravní bezpečnost (TSA) 920 stížností na nevhodné a ponižující chování. Úřady státu Arizona obdržely za loňský rok 26 takových stížností, což je dvojnásobek národního průměru.

V jedné ze stížností, kterou podala 82letá Američanka na kolečkovém křesle, se mluví o tom, že ji kontrola údajně donutila sundat prsní protézu předtím, než loni v červnu mohla odletět do Londýna. „V jejím věku a s jejími fyzickými schopnostmi nepředstavovala absolutně žádné riziko pro ničí bezpečnost a neměla být vystavena tak agresivnímu a nedůstojnému chování,“ uvedla ve stížnosti vnučka postižené ženy. „Takovýmto ponižujícím způsobem se zachází spíše s vězni,“ dodala.

Problém s prsní protézou měla i jiná Američanka. Žena, která překonala rakovinu, si stěžuje, že jí pracovnice bezpečnostní kontroly rovněž nařídila protézu sundat a navíc ji odmítla prohlédnout v soukromí. „Donutila mě sundat si to před celým světem. Když jsem se rozčílila, řekla mi, ať zmlknu. Nikdy v životě jsem nebyla tak ponížena,“ napsala žena ve své stížnosti.

Mezi stížnostmi byla i jedna od vojáka, který přišel o nohu při výbuchu v Afghánistánu. Pracovníci letištní kontroly mu údajně nařídili sundat protézu a musel si i stoupnout, aby mohli prohledat jeho kolečkové křeslo kvůli výbušninám.

Podle republikánského kongresmana Duncana Huntera jsou stížnosti od cestujících s postižením znepokojivé. „Zaměstnanci TSA vykonávají důležitou práci, nicméně existuje zde nedostatek důvěry. Příklady ukazují na opakující se neúctu k cestujícím a nedostatek zdravého rozumu,“ uvedl Hunter.

Vydáno pod