AI: Členové Boko Haram umírají v nigerijských věznicích po stovkách

Abuja - V nigerijských věznicích zemřelo za první polovinu roku nejméně 950 lidí. Organizaci Amnesty International (AI) to řekl vysoký představitel tamní armády. Několik lidí se podle něj v přeplněných celách udusilo, další zemřeli hlady, jiné vězeňská služba bez soudu popravila. Armáda se podle AI snaží zmírnit vliv islamistických rebelů: většina vězňů totiž patřila k sektě Boko Haram.

Zatímco většina zpráv přicházejících z Nigérie informuje hlavně o násilnostech páchaných touto skupinou na civilistech, údaje AI o poměrech ve věznici ukazují poměry na severu země z jiné strany. Dle AI jsou lidé zemřelí v celách pravidelně pohřbíváni do hromadných hrobů. AI žádá o vyšetření poměrů v těchto věznicích.

Armáda v květnu zahájila ofenzivu proti islamistické skupině Boko Haram. Jejím cílem je ustavit na severu země stát řízený islámským právem šaría a jí se také připisují masakry civilistů. V květnu kvůli nim prezident Goodluck Jonathan vyhlásil ve třech státech na severu stav ohrožení. Nigerijská armáda obvinění z nedodržování lidských práv ve věznicích odmítá.