V USA dopadli „zabijáka ze zlatého státu“, v 70. a 80. letech znásilnil desítky žen, dvanáct lidí zabil

Události: V Kalifornii dopadli sériového vraha po 40 letech (zdroj: ČT24)

V Kalifornii zatkli bývalého policistu v souvislosti se sérií vražd, vloupání a znásilnění ze 70. a 80. let. Vinu teď dvaasedmdesátiletého Josepha Jamese DeAngela má dokazovat analýza DNA. Násilník dostal podle přezdívky Kalifornie jméno „zabiják ze zlatého státu“.

Pachatel, který v průběhu 70. let v jižní Kalifornii znásilnil padesát jedna žen a do poloviny 80. let zabil dvanáct lidí, policii dlouhou dobu úspěšně unikal. Spojováno s ním je i 120 případů vloupání.

FBI před dvěma lety vypsala odměnu 50 tisíc dolarů (milion korun) za informace, které povedou k jeho dopadení.

DeAngelo byl zatím obviněn ze čtyř vražd spojovaných s případem sériového zabijáka. Podezřelý je z vraždy Briana a Katie Maggiorových, k níž došlo v roce 1978 v Sacramentu, a z vraždy Charlena a Lymana Smithových z roku 1980. Ti žili v okrese Ventura. Další obvinění budou pravděpodobně následovat.

Oběti kalifornského sériového vraha
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Žalobci budou žádat trest smrti

Policie podezřelého sledovala a k jeho identifikaci použila DNA, kterou po sobě někde zanechal. Mohlo jít o brčko, nedopalek cigarety nebo jiný odpad s jeho DNA, která pak byla shodná s DNA nalezenou na místech činu.

„Odpověď byla vždy v Sacramentu. Rozsah tohoto případu vyžadoval, aby byl vyřešen,“ okomentovala zatčení podezřelého okresní prokurátorka pro Sacramento Anne Marie Schubertová. Okresní prokurátor pro okres Ventura Greg Totten řekl, že státní zástupci budou žádat pro DeAngela trest smrti.

Policie prohledala dům možného sériového vraha ze 70. let
Zdroj: Reuters/Fred Greaves

Podle novin Sacramento Bee žil DeAngelo se svou dcerou a vnučkou ve čtvrti Sacramenta Citrus Heights. Podle vyšetřovatelů je „velmi pravděpodobné“, že zločiny spáchal v době, kdy se ještě živil jako policista. Policejní oddělení musel opustit v roce 1979 poté, co byl obviněn z krádeží v obchodech, napsal časopisu Auburn Journal.

„Jsem ochromena radostí, plakala jsem, vzlykala,“ prohlásila Jane Carsonová-Sandlerová, která byla znásilněna v říjnu 1976 a zřejmě byla pátou obětí násilníka.

Nejmladší oběti bylo 12 let

Ten cílil na dívky a ženy mezi dvanácti a 41 lety života. Po Sacramentu se pachatel zaměřil na San Francisco, poté na centrální a jižní Kalifornii. Případy propojila právě shodná DNA nalezená na místech činu.

Jeden z domů, kam se vloupal kalifornský sériový vrah
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Vzorec chování byl stejný – muž se v noci vloupal do domu a svázal a znásilnil své oběti. Ještě než z domu uprchl, ukradl hotovost a šperky. K poslednímu případu, jenž je tomuto sériovému vrahovi připisován, došlo v květnu 1986, kdy byla v okrese Orange znásilněna a zavražděna osmnáctiletá dívka.