Hrůzy gulagů v KLDR: Režim prý na vězních testuje chemii

Pchjongjang – Severokorejský režim používá politické vězně držené v rozsáhlé síti pracovních táborů k pokusům s chemickými zbraněmi. Tvrdí to bývalí vězni i vězeňští strážci, jimž se podařilo ze země uprchnout. Svědectví zveřejnil deník The Daily Telegraph. Obvinění se objevila v nejnovější zprávě na respektovaných internetových stránkách 38 North, které patří americko-korejskému institutu při Univerzitě Johnse Hopkinse v Baltimoru.

Jeden z přeběhlíků, který v minulosti sloužil jako bezpečnostní úředník v internačním táboře číslo 22, popsal hrůzy, jimiž si vězni museli před smrtí projít. Zdraví lidé byli prý umístěni do prosklené místnosti, kam jim věznitelé vháněli jedovatý plyn a sledovali jeho účinky.

Rodiny držely pohromadě do poslední chvíle

„Rodiny obvykle drží pohromadě a jednotlivci z řad vězňů postávají v rozích místnosti. Vědci pozorují celý proces shora, skrz sklo,“ prohlásil běženec vystupující pod pseudonymem Kwon Kjok. „Sledoval jsem rodinu, na níž byl testován dusivý plyn a která celá v plynové komoře zemřela - rodiče, jejich syna a dceru. Rodiče zvraceli a umírali, ale do poslední chvíle se snažili zachránit své děti a dávali jim umělé dýchání. Poprvé jsem si uvědomil, že i vězni jsou schopni silných projevů lásky,“ dodal Kwon.

Kim Čong-un zdraví vojáky během přehlídky k 65. výročí založení KLDR
Zdroj: ČTK/AP/KRT via AP Video

Někdejší příslušník severokorejské armády vylíčil své zapojení do podobných experimentů na ostrově u západního pobřeží Korejského poloostrova. V jeho svědectví lze najít paralely s červnovou zprávou skupiny pro lidská práva v Soulu, podle níž KLDR provádí chemické a biologické zbrojní pokusy na tělesně postižených dětech na ostrově u pobřeží provincie Hamgjong namdo.

Ve zprávě se konstatuje, že informace o využívání politických vězňů ke zkouškám chemických zbraní je „nesmírně složité potvrdit“. Nicméně „v kontextu s tím, co je v současnosti známo o zacházení s politickými vězni v KLDR, takovéto zprávy naznačují dlouhodobou severokorejskou politiku testování chemických látek na lidech, kteří k tomu nedali svolení, přičemž v omezeném počtu případů vedou tyto testy ke smrti subjektů“.

  • Podle studie je Pchjongjang schopen ročně vyrobit 4 500 tun bojových chemických látek, ale v případě války by dokázal kapacitu zvýšit až na 12 tisíc tun. Chemikálie, které režim produkuje, zahrnují kyanovodík, fosgen, sarin, tabun, chlór a řadu plynů ze skupiny yperitů.
  • Zpráva dodává, že Severní Korea údajně dodala od 90. let minulého století chemické zbraně či chemické zbrojní technologie Egyptu, Íránu, Libyi a Sýrii.