Zřejmě duševně nemocný muž zastřelil v Nashvillu čtyři lidi, policie ho zadržela

Zřejmě duševně nemocný muž zastřelil v Nashvillu čtyři lidi (zdroj: ČT24)

Čtyři lidé zemřeli a další čtyři byli zraněni při noční střelbě v kavárně u města Nashville v americkém státě Tennessee. Policie z činu podezírá 29letého mladíka, který z místa uprchl zcela nahý. Střelce podle policie odzbrojil jeden z hostů, který zabránil většímu krveprolití. Motiv činu zatím není jasný. Muž byl už loni zadržen na pozemcích Bílého domu. Úřady mu také zabavily legálně držené zbraně, otec mu je ale vrátil. Podle úřadů je útočník zřejmě duševně chorý. Muže na útěku podle BBC policie v pondělí zadržela.

Pachatel, který na sobě měl pouze zelenou bundu, přijel na místo v dodávce registrované na jméno Travis Reinking. Incident se stal v kavárně Waffle House na předměstí Nashvillu, asi 25 kilometrů jihovýchodně od centra mesta.

Podezřelý Travis Reinking
Zdroj: Metro Nashville Police Department/Reuters

Podle zdroje televize ABC News nejprve zastřelil dva lidi na parkovišti před podnikem a poté začal střílet uvnitř, kde zastřelil dalšího člověka. Čtvrtý člověk zemřel v nemocnici. Muž postřelil další dvě osoby, které jsou ve vážném, avšak stabilizovaném stavu. Dva další lidé mají nespecifikovaná zranění.

Hrdinou okamžiku se podle policie stal jeden z hostů James Shaw, který se do podniku přišel najíst po návštěvě nočního klubu. Když uslyšel výstřely přicházející zvenku, myslel si prý, že spadla hromada táců, avšak pak spatřil ležet na zemi jednoho ze zaměstnanců a viděl, jak pachatel prostřelil dveře.

„V tu chvíli jsem si řekl, že nedám svou kůži lacino. Když se mu zasekla zbraň nebo tak něco, prašil jsem ho křídlem dveří,“ řekl na tiskové konferenci policie Shaw. Pak se s ním prý začal prát o jeho pušku AR-15, kterou střelci vytrhl a odhodil za pult. Poté jej vyvlekl ven, načež se mu muž vysmekl a utekl. Podle policie Shaw svým činem patrně zabránil tomu, aby o život přišli další lidé.

Útočník podle svědků během své akce nic neřekl. Jeho motiv policie zatím nezná. Agentura Reuters později s odkazem na policii uvedla, že až na zelenou bundu, kterou při útěku sundal, byl útočník nahý. Podle policie byl muž podobný Reinkingovi spatřen v nedalekém lese, kdy měl podle svědka na sobě pouze černé kalhoty.

Nashvillská policie v pondělí na twitteru informovala, že Reinking byl zadržen nedaleko svého bydliště. U sebe měl batoh, v němž policisté našli pistoli a náboje. Při zatýkání se nebránil. Policistům odmítl ke svému činu cokoli říci. Šéf nashvillské policie Steve Anderson předtím novinářům řekl, že motiv útočníka zůstává nejasný. Zatímco z místa činu prchl zcela nahý, při zatýkání byl oblečen.

Podle policie několik dní před činem ukradl z místní prodejny automobilů vůz BMW, který byl později objeven u jeho domu.

Zabavené zbraně vrátil Reinkingovi otec

Podle mluvčího nashvillské policie Dona Aarona byl Reinking loni zadržen v zakázaném pásmu u Bílého domu. Reinking tehdy tvrdil, že se chce setkat s prezidentem Donaldem Trumpem, a ochrance řekl, že je „suverénní občan,“ který má „právo si pozemky prohlédnout,“ připomněl web televize CNN.

Posléze byl obviněn z nedovoleného vniknutí na pozemky Bílého domu, ale obvinění bylo staženo poté, co dokončil veřejně prospěšné práce. 

Na žádost FBI mu úřady pozastavily povolení k držení zbraní a policie mu zabavila čtyři pušky či pistole včetně útočné pušky AR-15 údajně použité při střelbě v kavárně. Úřady totiž později vrátily zabavené zbraně Reinkingovu otci, který je předal synovi, dodává CNN.

V květnu 2016 si Reinking policii stěžoval, že ho obtěžuje světoznámá americká zpěvačka Taylor Swiftová, která mu prý odposlouchává telefon. Výzvy policie, aby se nechal vyšetřit u lékařů, údajně vytrvale odmítal.