Ze Středozemního moře se stane hřbitov, varuje Malta

Valletta – Malta se obává, že se vody ve Středozemním moři brzo promění „ve hřbitov“, pokud Evropská unie nezasáhne. Reagovala tak na sérii neštěstí, kdy se poblíž italského ostrova Lampedusa potopila plavidla s Africkými uprchlíky. Jen při včerejší nehodě zeměřelo 34 lidí. Evropský parlament už proto schválil nový systém ochrany vnějších hranic. Itálie i Malta teď ale žádají o důraznější opatření.

„Nevím, kolik lidí ještě musí zahynout v moři, aby se nakonec něco stalo. Pravidla se musí změnit. Mohou být tvrdší, nebo měkčí, ale nynější systém nefunguje. Jestli věci zůstanou takové, jaké jsou, uděláme ze Středomoří hřbitov,“ prohlásil maltský premiér Joseph Muscat. Malta se v této záležitosti podle něj cítí opuštěna.

Také Itálie požaduje efektivní zásah Unie. „Tohle už nemůžeme ustát. Jsme příliš malý ostrov na to, abychom hlídali hranice, i na to, abychom se s takovými tragédiemi vyrovnali,“ uvedla starostka Lampedusy Guisi Nicoliniová. Dramatickou situaci chce nastolit na příštím summitu EU i šéf italské vlády Enrico Letta.  „Je dobře, že se to bude projednávat na summitu, je dobře, že se o tom bude vést oficiální diskuse. Jen o tom mluvit nic nevyřeší,“ varuje Muscat.

Desítky lidí z páteční nehody se stále pohřešují

Podle jeho úřadu se 147 přeživších ocitlo na Maltě, dalších 56 zachránili Italové. Loď se převrhla, když lidé stáli u jednoho z boků plavidla a snažili se přilákat pozornost prolétajícího letadla. Plavidlo zřejmě už bylo v zoufalém stavu a posádka satelitním telefonem volala o pomoc.

Naděje, že ve vodě přežijí, je mizivá i přesto, že tentokrát měli záchranné vesty. Itálie se přitom ani nestihla vzpamatovat z tragédie z minulého týdne. U Lampedusy tehdy zemřelo 328 lidí. Teď se pro ně chystá pohřeb. A politici tak ještě důrazněji žádají Evropskou unii o pomoc a mírnější imigrační politiku.

Přes úžinu mezi Afrikou a Sicílií se během minulého roku do Evropy dostalo na 12 tisíc běženců. Za devět měsíců letošního roku to je už 30 tisíc. Uprchlíci pocházejí nejen ze subsaharské Afriky, ale čím dál častěji z neklidné Libye, Egypta a válkou zmítané Sýrie.

Přes opakující se tragédie na moři se uprchlíci k vysněným evropským břehům vydávají dál a dál. Na cestě za lepším životě zemřel i manžel Salimaty Kandeové ze Senegalu. Kromě ní po sobě zanechal čtyři děti, vzpomínky na něj se vracejí - jako vlny z moře. „Nemohu v noci spát, pořád myslím na manžela. Děti k moři ani neberu,“ vypráví nešťastná vdova.

Minulý týden se poblíž Lampedusy utopilo nejméně 339 uprchlíků. Po neštěstí na ostrov přijel i šéf evropské komise José Manuel Barroso. Vyzval k vytvoření společných evropských patrol ve Středozemním moři, skutečnost je zatím jiná. Agentura na ochranu hranic FRONTEX má nižší rozpočet než dřív.