Cyklon Phailin udeřil na Indii, zemřelo nejméně 10 lidí

Dillí - K východnímu pobřeží Indie dorazil nejsilnější cyklon od roku 1999. Poblíž města Golápur byla rychlost větru naměřena na 200 kilometrů za hodinu. Tamní úřady už předtím z pobřežních oblastí států Urísa a Ándhrapradéš evakuovaly milion obyvatel, šlo o největší evakuaci obyvatelstva v této zemi kvůli nějakému klimatickému jevu. Celkem živel postihnul až 12 milionů lidí. Cyklon pokrýval plochu odpovídající zhruba Francii. Zanechal za sebou poničené domy, přerušené elektrické vedení a neprůjezdné silnice. Oblast teď podle meteorologů navíc čekají silné deště.

Indická zpravodajská stanice NDTV informovala, že cyklon Phailin, který je klasifikován jako „velmi závažný“, si už vyžádal nejméně pět obětí. Bouře poničila stromy a dopravní značky. V některých oblastech byly přerušeny dodávky elektřiny. "Je to jako by měl přijít konec
světa," řekl AFP jeden z evakuovaných studentů.

Přichod ničivého živlu byl ovšem na pevnině cítit už několik hodin dopředu. „Velice silně prší a vítr vane rychlostí sto, sto dvacet kilometrů za hodinu. Telefonní linky jsou přerušené, nejde ani elektřina,“ říkal odpoledne jeden z obyvatel metropole státu Urísa Bhuvanéšvaru. Vycházet ven z krytu by podle něj bylo příliš nebezpečné, protože padají stromy a všude lítají třísky.

Nebezbečí je obrovské, vláda povolila evakuaci silou

Podle úřadů šlo o jeden z nejrozsáhlejších přesunů obyvatelstva dosud zorganizovaných v Indii. Vláda přitom dala pokyn, aby lidé, kteří se budou zpěčovat, byli k evakuaci donuceni i silou. V nejvíce ohrožených oblastech bylo připraveno na 300 pohotovostních týmů složených z armádních lékařů, inženýrů a záchranářů. Připraveny poskytnout pomoc byly i záchranné skupiny Červeného kříže. V metropoli státu Urísa Bhuvanéšvaru lidé v panice vykoupili všechny základní potraviny a regály moha obchodů zůstaly prázdné.

Satelitní snímky bouře jednu chvíli ukazovaly, že rotující okraje dosahují délky téměř 1600 kilometrů od východního pobřeží Indie k západnímu pobřeží Barmy; cyklon tak pokrýval plochu odpovídající zhruba Francii.

V roce 1999 zasáhl indický stát Urísa smrtící supercyklon, který zabil více než 10 000 lidí. Tentokrát ale oficiální činitelé tvrdí, že jsou lépe připraveni. V obou ohrožených státech je v pohotovosti armáda. Připravené jsou také vrtulníky a dodávky potravin, které budou v případě potřeby shazovat do postižených oblastí odříznutých od světa.

Vydáno pod