Festival neonacistů v Německu hlídá policejní přesila. Koná se „náhodou“ na Hitlerovy narozeniny

Reportáž: V Německu se sjeli příznivci krajní pravice (zdroj: ČT24)

Policie v sobotu na rozsáhlém neonacistickém festivalu ve východoněmecké obci Ostritz zabavila trička, plakáty a transparenty se zakázanými nápisy. Pravidelně také kontroluje, jestli na 750 účastníků akce dodržuje soudem nařízený zákaz požívání alkoholu.

V saském městě Ostritz se sešli pravicoví extremisté z celé Evropy. Dvoudenní akce znamená pro tamní bezpečnostní složky jeden z největších zásahů za poslední dekádu. Na situaci ve městě na německo-polské hranici pár desítek kilometrů severně od Liberce dohlíží zhruba tisícovka německých policistů. Asistují jim i kolegové z Česka a Polska.

Pořadatelé prezentují akci jako normální festival bojových sportů, tetování a hudby. Z nápisů na tričkách účastníků „Bezpečnostní služba árijské bratrstvo“ či „Adolf byl ten nejlepší“ však jasně prosvítá ideologie akce Schild und Schwert, zkráceně SS.

Účastník akce Schild und Schwert
Zdroj: ČT24

„Všechna poselství, která i já zastávám, vidíte tady na tričkách. Můžete si je přečíst, a pokud máte otázky k jednotlivým tématům, můžeme o nich podebatovat,“ tvrdí jeden z účastníků akce.

Trička, plakáty a transparenty se zakázanými nápisy však policisté účastníkům zabavili.

Na pořádání akce se podílí NPD

Akci pořádá část krajně pravicové Národně-demokratické strany Německa (NPD), která se tak podle saské kontrarozvědky snaží oživit upadající přízeň voličů a propojit se strukturami neonacistů. Organizátoři tvrdí, že začátek připadající na narozeniny Adolfa Hitlera je náhoda.

„Věřte mi nebo ne, nenašli jsme jiný termín a dnes je navíc už jednadvacátého. Včera byl den příjezdu,“ tvrdí místopředseda strany NPD a pořadatel akce Thorsten Heise.

Školky místo ubytoven pro azylanty, slibovala NDP na volebních plakátech
Zdroj: ČT24

Pořadatel vše nahlásil jako politické shromáždění pod otevřeným nebem. Odvolat se tak může na svá ústavní práva. Policie a soudy si dokázaly vynutit jen zákaz prodeje alkoholu. „U soukromých pozemků, což je bohužel tady, jsou naše možnosti omezené. Jít dovnitř můžeme, jen pokud zjistíme z pohledu zákona signifikantní chování,“ vysvětluje náměstek saského ministra vnitra Günther Schneider. 

Akcí krajní pravice pořádaných na stejném principu, jako je tato, a zastřešených jako hudební produkce v Německu přibývá. Loni jich bylo téměř 290, skoro o třetinu více než v roce 2016. Většina z nich v Durynsku a v Sasku.

V saském maloměstě se po celé dva dny konaly protiakce pořádané politiky i občanským sektorem, které měly dát jasně najevo, že neonacisté nejsou vítáni.

Že setkání neonacistů odmítají, dali v sobotu při společné tiskové konferenci najevo konzervativci, sociální demokraté, zelení i zástupce Levice. Chyběl jen reprezentant protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), který se bez udání důvodu nedostavil.

Vydáno pod