Církevní pokora po limbursku: Vana za 370 tisíc, konferenční stůl za 600 tisíc

Limburg (Německo) – Pokora a chudoba hlásaná papežem Františkem asi Franzi-Peteru Tebartzovi-van Elstovi mnoho neříká. Kontroverzní biskup z Limburgu ve středním Německu totiž čelí další kritice, která ho tentokrát může stát místo. Věřící mu vyčítají rozhazovačnost a novináři ho navíc přistihli při lži. Předseda Německé biskupské konference Robert Zollitsch už oznámil, že o situaci v limburské diecézi bude příští týden ve Vatikánu jednat s papežem Františkem.

Státní zastupitelství v Hamburku podalo k soudu žádost o trestní příkaz vůči biskupovi Tebartzovi-van Elstovi, kterého podezírá z křivé výpovědi. Podobně jako v případě kritizovaného předraženého biskupského sídla v Limburgu je jádrem soudního sporu údajná biskupova náklonnost k přepychu. Magazín Der Spiegel o něm totiž napsal, že při cestě do Indie za chudými dětmi letěl nejdražší první třídou. Tebartz-van Elst to popřel a podal na časopis civilní žalobu. Podle hamburského státního zastupitelství ale v místopřísežném prohlášení, které ke kauze podal, neuvedl pravdu. Pokud soud žádosti prokuratury vyhoví, hrozí biskupovi pokuta.

Trestní příkaz je právní nástroj, který v Německu umožňuje vyhnout se soudnímu projednávání přečinu, má ale stejnou váhu jako rozsudek. Jestliže ho potrestaná strana nepřijme, věc jde před soud.

Mnohem vážnější následky než spor o luxusní let ale pro biskupa může mít aféra kolem jeho paláce v Limburgu, jehož přestavba stála 31 milionů eur (790 milionů Kč). Původní náklady přitom počítaly s částkou mezi pěti a šesti miliony (127 až 153 milionů Kč). V sídle je vana za 370 000, konferenční stůl za 600 000 nebo umělecká díla za 11 milionů korun. I z nejbližšího okolí biskupa kvůli tomu už zazněly výzvy k jeho odstoupení z úřadu.

Tebartz-van Elst, německými médii přezdívaný „biskup luxusu“, obrovský nárůst výdajů obhajoval tím, že se nejedná jen o jeho sídlo, ale o deset různých stavebních projektů, které prodražily dodatečné práce a náročné podmínky ze strany úřadu na ochranu památek. Odmítl však, že by objekt byl příliš luxusní. „Kdo mě zná, ví, že nevyznávám žádný pompézní životní styl,“ prohlásil Tebartz-van Elst, který chce prý nejprve vyčkat na výsledky zkoumání komise Německé biskupské konference, jež má prověřit financování nákladné stavby.

Aféra limburského biskupa znovu vrhla špatné světlo na katolickou církev v Německu a pobouřila mnoho věřících. V září předali na biskupství protestní dopis, jiní zahájili dopisovou kampaň. „Chceme tak dát věřícím možnost, aby biskupa oslovili a řekli, co o tom myslí, tedy aby rezignoval. Pohár už přetekl,“ říká katolický aktivista Patrick Dehm.

K přibývajícím výzvám k biskupovu odchodu freiburský arcibiskup Zollitsch bez bližších podrobností poznamenal, že dá papeži při setkání ve Vatikánu své doporučení. Jaké bude, ale neupřesnil. Podle německých serverů může Tebartz-van Elst odstoupit pouze se svolením Františka, který prosazuje proměnu katolické církve v „církev chudých“. Podle církevního práva může papež biskupa „důrazně“ požádat, aby se svého úřadu vzdal. Pokud jeho žádost nevyslyší, může ho poté sesadit.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)