Koreje zprovoznily horkou linku mezi vůdci, má zabránit nedorozumění

Severní a Jižní Korea zprovoznily horkou telefonickou linku mezi vůdci obou zemí Kim Čong-unem a Mun Če-inem. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na kancelář jihokorejského prezidenta. Telefonické spojení bylo vytvořeno v rámci příprav na mezikorejský summit, který je plánován na 27. dubna.

Linka, která je podle jihokorejských médií prvním přímým telefonickým spojením mezi vůdci Jižní Koreje a KLDR, má zjednodušit kontakty a omezit riziko nedorozumění v obdobích zvýšeného napětí.

Podle dřívějšího vyjádření jihokorejské prezidentské kanceláře by Kim a Mun měli toto spojení využít ještě před vrcholnou schůzkou. Spojení má být zachováno i po summitu.

Jihokorejská prezidentská kancelář oznámila, že linka byla úspěšně otestována telefonátem mezi jihokorejským prezidentským Modrým domem a severokorejskou Komisí pro státní záležitosti. Tato Komise byla ustavena v roce 2016 jako nejvyšší rozhodovací orgán v KLDR, v jejím čele stojí Kim Čong-un a jejími členy jsou podle agentury AP nejmocnější političtí a vojenští činitelé, stejně jako nejvyšší představitelé vládnoucí Korejské strany práce.

„Před chvilkou byla zapojena historická přímá telefonní linka mezi vůdci Jihu a Severu. Zkušební hovor trval čtyři minuty a 19 vteřin… Spojení bylo hladké a kvalita hlasu velmi dobrá. Bylo to jako volat sousedovi,“ prohlásil na tiskové konferenci představitel jihokorejského prezidentského úřadu Jon Kun-jong.

Zkouška horké linky mezi Korejemi
Zdroj: ČTK/AP

Jih je připraven jednat o ukončení války

První mezikorejský summit po více než deseti letech se uskuteční v demilitarizované pohraniční zóně, v jihokorejské části obce Pchanmundžom. Hlavním tématem jednání má být denuklearizace Korejského poloostrova. Jižní Korea tento týden uvedla, že chce na schůzce rovněž zahájit rozhovory o oficiálním ukončení války na Korejském poloostrově z let 1950–1953.

Donedávna mezi Soulem a Pchjongjangem panovalo značné napětí kvůli severokorejským zbrojním zkouškám. Ve svém novoročním projevu se ale severokorejský vůdce Kim Čong-un překvapivě vyslovil pro zlepšení mezikorejských vztahů a KLDR následně vyslala výpravu na únorovou olympiádu do jihokorejského Pchjongčchangu.

Už v lednu také Severní Korea po téměř dvou letech obnovila pohraniční horkou linku zajišťující naléhavou komunikaci s Jižní Koreou.