Policie zneškodnila v centru Berlína půltunovou leteckou pumu

Pyrotechnici úspěšně zneškodnili válečnou bombu poblíž hlavního nádraží v Berlíně. Podařilo se jim to kolem půl druhé odpoledne. Provoz nádraží, který byl od rána zastaven, se tak poté vrátil do normálu. Z okolí zásahu muselo být evakuováno asi 10 tisíc lidí. I ti už se vrátili domů.

Kvůli půltunové bombě, která byla nalezena při stavebních pracích v ulici Heidestrasse nedaleko hlavního nádraží, se museli evakuovat obyvatelé v okruhu 800 metrů.

Přesuny, po nichž oblast připomínala město duchů, se vedle místních obyvatel dotkly i několika ministerstev, místního soudu nebo části areálu univerzitní nemocnice Charité. Evakuace dopadla také na několik hotelů v okolí hlavního nádraží, kanceláře společnosti Deutsche Bahn i pobočku České tiskové kancléře, která je poblíž.

Zpravodaj ČT: Evakuovaní se mohli vrátit domů (zdroj: ČT24)

 Se zneškodněním bomby se mělo původně začít v 11:30, nakonec se ale asi o hodinu a 20 minut zdrželo. Samotnou likvidaci pyrotechnici zvládli za několik desítek minut, když se jim podařilo z pumy vyjmout roznětku a pak ji kontrolovaně odpálit.

„Dobrá práce, pánové. Bomba z války byla zneškodněna,“ napsala pak policie na Twitteru. Původně panovaly obavy, že by se zneškodnění mohlo výrazně protáhnout.

V dopravě měla likvidace bomby nejcitelnější dopady na hlavním nádraží, kterým od 10:00 vlaky jen projížděly a od půl dvanácté zde byla doprava zastavena úplně. Spoje z Česka proto jezdily do berlínských stanic Spandau a Gesundbrunnen.

Mezi stanicemi berlínské příměstské rychlodráhy Friedrichstrasse a Tiergarten místo vlaků jezdily náhradní autobusy, které se evakuovanému okruhu vyhýbaly. Přerušena byla také tramvajová doprava v okolí hlavního nádraží.

Náhradní trasu měly i některé autobusové linky, včetně té, která spojuje centrum německé metropole s letištěm Tegel.

V Berlíně jsou stále tisíce bomb

Zneškodňování bomby podobného rozsahu se v Berlíně odehrává jednou či dvakrát do roka. Podle odhadů zůstává pod povrchem německé metropole stále kolem tří tisíc bomb, granátů a zbytků válečné munice.

Podle historiků bylo během 380 náletů na Berlín během druhé světové války shozeno 45 tisíc tun výbušnin.

V celém Německu se každý rok najde více než dva tisíce tun válečných bomb a munice.

Události ČT: Deset tisíc evakuovaných kvůli likvidaci bomby (zdroj: ČT24)
Vydáno pod