Z krypty vatikánské baziliky vyzdvihli ostatky kardinála Berana. Letecký speciál je převeze do vlasti

Události ČT: Ostatky kardinála Berana opustily vatikánskou baziliku (zdroj: ČT24)

Z baziliky sv. Petra ve Vatikánu byly za účasti české delegace vyzdviženy ostatky kardinála Josefa Berana. V pátek budou převezeny do Prahy a v pondělí uloženy v katedrále sv. Víta. Plní se tak poslední přání duchovního a politického vězně, jemuž komunistický režim znemožnil návrat do vlasti za jeho života i po smrti. V místě posledního odpočinku papežů bylo tělo uloženo od Beranovy smrti v roce 1969. Převoz ostatků povolil počátkem letošního roku papež František.

Po vyzdvižení ostatků se večer uskuteční liturgie v papežské koleji Nepomucenum, kde se s kardinálem budou loučit tamní seminaristé a krajané. Beran v Nepomucenu bydlel od února 1965 do své smrti 17. května 1969. Mši bude sloužit slovenský kardinál Jozef Tomko a ostatky budou ještě poté do noci vystaveny k projevení úcty v kolejní kapli.

Sousoší svatého Vojtěcha, Radmila a Radly
Zdroj: Martina Houdek/ČTK

Posledního rozloučení s kardinálem Beranem v Římě se účastní česká delegace složená ze zástupců katolické církve i státu. Vede ji ministr kultury Ilja Šmíd (za ANO), jehož v pátek čeká schůzka s vatikánským státním sekretářem kardinálem Pietrem Parolinem a sekretářem pro styky Richardem Gallagherem.

Delegaci do Vatikánu měl vést ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO), svou účast ale zrušil ze zdravotních důvodů a nahradil ho ministr kultury Šmíd. Církev reprezentuje několik českých a moravských biskupů a také biskupové z Polska a Slovenska.

V pátek dopraví letecký speciál s delegací Beranovy ostatky do Prahy. Armádní letadlo přivítá v Česku předseda Senátu Milan Štěch a ministryně obrany Karla Šlechtová, v okamžiku příletu do země se rozezní na Beranovu počest zvony. Po několika zastávkách po příletu do Prahy budou ostatky kardinála Berana umístěny ve Strahovské bazilice.

V sobotu 21. dubna vyjde procesí ze Strahova na Hradčanské náměstí. V katedrále sv. Víta bude pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka sloužit mši, během níž bude vystavena lebka mučedníka sv. Vojtěcha. Po ní bude rakev s ostatky kardinála vystavena po tři dny k veřejné úctě.

Po večerní bohoslužbě 23. dubna bude uložena v katedrále, nikoli však pod zem, ale do nově zřízeného sarkofágu v kapli sv. Anežky.

Pohřeb kardinála proběhne v pondělí

Kardinál Beran bude pohřben na svátek sv. Vojtěcha, českého patrona, který je také úzce spjat s pražským arcibiskupstvím. Pozici pražského arcibiskupa se říká stolec svatého Vojtěcha. V katedrále je také od dnešních dnů nová socha sv. Vojtěcha, jejímž umístěním v chrámu se také plní přání kardinála Berana.

Josef Beran žil v Římě od svého jmenování kardinálem v roce 1965 do své smrti v roce 1969. Komunistický režim neumožnil jeho návrat do vlasti ani po smrti, ač si ve své poslední vůli přál být pohřben v hrobce pražských arcibiskupů anebo v hrobu svých rodičů v Plzni. Z rozhodnutí papeže Pavla VI. proto bylo tělo kardinála uloženo do podzemí baziliky svatého Petra ve Vatikánu.