Bývalí povstalci krátce zadrželi libyjského premiéra

Tripolis - Bývalí povstalci nad ránem unesli libyjského premiéra Alí Zajdána z hotelu v Tripolisu, po několika hodinách jej ale propustili na svobodu. Skupina Operační velení libyjských revolucionářů, která působí na ministerstvu vnitra, svou akci označila za „zatčení na příkaz generální prokuratury“. Popřela také původní informace, že motivem byla role Zajdánovy vlády při nedávném zadržení člena vedení al-Káidy Američany. Zajdána prý drželi na ministerstvu vnitra na oddělení boje proti zločinnosti „na základě paragrafů vztahujících se ke zločinům poškozujícím stát nebo bezpečnost státu“. Zajdán tvrdí, že ho únosci chtěli přinutit k rezignaci.

Televizní stanice Al Arabíja zveřejnila na svých webových stránkách snímky zadrženého premiéra. Vláda nicméně na svém účtu na Facebooku uvedla, že nemá informace o zrušení premiérovy imunity nebo vydání zatykače na jeho osobu. Kvůli zadržení premiéra vláda svolala krizovou schůzku a vyzvala občany k zachování klidu.

„Jsem v pořádku, díky Bohu. Jestli bylo cílem té operace přimět mě k podání rezignace, pak říkám, že neodstoupím. Postupujeme malými krůčky, ale správným směrem,“ napsal propuštěný premiér na Twitteru. Zatčení provedla Brigáda boje proti zločinnosti podřízená Operačnímu velení libyjských revolucionářů a ministerstvu vnitra, řekl libyjské agentuře Lana mluvčí této brigády Abdal Hakím Balaazí. Podle vlády byla únosců asi stovka. Ozbrojení byli středně těžkými zbraněmi. Vláda s touto skupinou odmítá jakoukoliv spojitost a tvrdí, že žádný příkaz k zadržení premiéra neexistoval.

Zajdána unesli spolu se dvěma osobními strážci z luxusního hotelu Corinthia, v němž žije. Jak v rozhovoru pro ČT24 upřesnil politolog Oldřich Vondruška, řada špičkových politiků je kvůli vypjaté bezpčnostní situaci v zemi ubytována právě v tomto komplexu, protože jde o jedno z nejbezpečnějších míst v Tripolisu. „Početná skupina ozbrojenců vtrhla ve čtvrtek velmi brzy ráno do hotelu. Vůbec jsme nechápali, co se děje,“ popsal jeden z hotelových zaměstnanců. Zadrženi byli i dva premiérovi osobní strážci.

Libyjský premiér byl zadržen pět dnů poté, co americké komando v Tripolisu zatklo člena vedení teroristické organizace al-Káida abú Anase Libího. Ten byl na seznamu osob hledaných kvůli spoluúčasti na atentátech proti americkým velvyslanectvím v Keni a Tanzanii v roce 1998 a byla na něj vypsána odměna pět milionů dolarů. Libí se nyní nachází v americké vazbě mimo Libyi. Tato operace vyprovokovala hněv bývalých povstaleckých skupin a politických stran a přivedla do rozpaků libyjskou vládu, která ji označila za „únos“. Tripolis tvrdí, že nebyl o akci informován, a libyjské úřady v úterý vyzvaly USA k okamžitému vydání Libího. Operační velení libyjských revolucionářů den po Libího zadržení v prohlášení oznámilo „vyhlášení stavu maximální pohotovosti (…) vůči ohrožení svrchovanosti země ze strany zahraničních rozvědek“.

Zajdán se ve středu sešel s Libího rodinou a ujistil ji, že jeho vláda podnikne všechno, co je v jejích silách, aby Libímu „garantovala jeho práva“. „Náš vztah se Spojenými státy je založen na přátelství a spolupráci. Pomohli nám s naší revolucí. Náš vztah neovlivní tato událost, kterou podle potřeby vyřešíme,“ řekl také. 

Třiašedesátiletý Alí Zajdán je premiérem od loňského listopadu. V 70. letech byl diplomatem ve službách režimu bývalého vůdce Muammara Kaddáfího, v 80. letech ale od režimu zběhl a připojil se k opoziční exilové skupině v Ženevě, kde působil jako právník. Později byl mluvčím exilové Libyjské ligy pro lidská práva. Během občanské války v Libyi v roce 2011 byl poradcem opoziční Přechodné národní rady (NTC), která převzala moc. Loni v červenci byl jako nezávislý zvolen členem přechodného parlamentu, Všeobecného národního kongresu (GNC), z něhož ale po zvolení do čela exekutivy odešel.

V Libyi není ani po pádu Kaddáfího bezpečno

Na jaře Zajdánův úřad obléhali členové milicí, které bojovaly proti někdejšímu režimu libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Bývalí rebelové žádali Zajdánovu demisi, přičemž poukazovali na zákon, jenž zakazuje členům starého režimu zapojit se do politického života. Zajdán za Kaddáfího vlády působil jako velvyslanec, jeho současná vláda je proto podle někdejších povstalců nezákonná.

Libyjským úřadům se po ozbrojeném konfliktu proti Kaddáfímu v roce 2011 nepodařilo obnovit bezpečnost a mezi Libyjci stále koluje množství zbraní. Zajdán v úterý vyzval Západ, aby pomohl zastavit šíření zbraní v Libyi. V rozhovoru pro BBC řekl, že země je využívána jako základna pro vývoz zbraní do celého regionu.