Šéf pákistánského Talibanu je nakloněn mírovým rozhovorům

Islámábád - Vůdce pákistánského Talibanu Hakímulláh Mahsúd je ochoten pustit se do „vážných mírových rozhovorů“ s pákistánskou vládou, zatím ale nebyl osloven. Mahsúd to uvedl v rozhovoru pro BBC. Sice popřel, že by stál za nedávnými útoky na veřejných místech, Taliban prý ale bude zatím dál cílit na Ameriku a její přátele.

Šéf pákistánského Talibanu ovládá více než třicet militantních skupin v kmenových oblastech. V boji proti vládě zabil Taliban v posledních letech tisíce lidí. Kontroluje zejména oblasti na severozápadu země. Má za sebou řadu sebevražedných útoků.

Poté, co byl v květnu zvolen premiérem Naváz Šaríf, oznámil, že volá po mírových rozhovorech s Talibanem. Mahsúd ale tvrdí, že vláda zatím žádné podobné kroky nepodnikla. O podmínkách příměří se prostřednictvím médií nechtěl bavit. „Vláda by správně měla sestavit formální tým, jemuž bychom prezentovali naše podmínky,“ konstatoval vůdce.

Mahsúd BBC sdělil, že by zaručil bezpečnost všech vládních vyjednavačů. Aby jakékoli příměří bylo důvěryhodné, Taliban chce, aby ustaly útoky bezpilotních letounů. „Pákistánská vláda bombarduje pod tlakem Spojených států nevinné lidi,“ řekl Mahsúd, na jehož hlavu vypsala FBI odměnu 5 milionů dolarů.