Rusko odmítlo zprávu OPCW. Hádka o vyšetřování otravy Skripala pokračuje

Hádka o vyšetřování otravy Skripalových pokračuje (zdroj: ČT24)

Rusko přišlo s vlastní teorií, jaký jed byl použit při útoku na agenta Skripala a jeho dceru – a z účasti nepřímo viní Spojené státy a Británii. Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) ale následně vydala prohlášení, že informace zveřejněné ruským ministrem zahraničí Lavrovem nejsou pravdivé. Velká Británie i Spojené státy pak obvinily Moskvu z narušování nezávislého vyšetřování.

Sergej Lavrov o víkendu v Moskvě s odvoláním na „důvěrné zdroje“ prohlásil, že podle analýz provedených v laboratoři ve švýcarském Spiezu, která pracuje pro OPCW, bylo ze vzorků odebraných na místě otravy zjištěno, že byla použita toxická psychoaktivní látka označovaná jako BZ. Ta se podle ministra v Sovětském svazu ani v Rusku nevyráběla a nevyrábí, zato ji produkují laboratoře v USA a západní Evropě.

OPCW ve středu v Haagu vydala prohlášení, podle něhož Lavrovovo tvrzení neodpovídá skutečnosti. Látku BZ měla švýcarská laboratoř k dispozici jen ve vlastních kontrolních vzorcích, v materiálu odebraném na místě otravy Skripalových žádná taková substance nebyla.

OPCW se diví, jak se Lavrov dostal k tajným informacím

„Generální ředitel Organizace pro zákaz chemických zbraní bezvýhradně potvrdil, že látka BZ se nevyskytuje v žádném ze vzorků odebraných organizací v Salisbury. Domnívám se, že Rusko toto velmi dobře ví. Takže bych ráda znala motivy, které vedou pana Lavrova k této mystifikaci,“ prohlásila velvyslankyně Spojeného království při OSN Karen Pierceová.

Podiv nad tvrzením ruského ministra vyjádřila i švýcarská zástupkyně Nadine Lozanová, podle níž argumenty uváděné Lavrovem nebyly ve zprávě laboratoře ve Spiezu obsaženy. Informace byla navíc určena jen haagské centrále OPCW a podléhala utajení. Není jasné, jak se k ní ruský ministr zahraničí dostal.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová prohlásila, že stanovisko OPCW hodnotí Moskva skepticky. Rozchází se prý „s údaji, které Rusko získalo při analýze zprávy OPCW“. Okolnosti kolem látky BZ, jak jsou ve zprávě OPCW popsány, jsou prý sporné. „Je čas skoncovat s hrou na kočku a myš a zveřejnit všechny dostupné údaje,“ řekla mluvčí ruského ministerstva.

Velvyslankyně Spojených států při OSN Nikki Haleyová uvedla: „Nebudu tady rozvádět jasné a evidentní důkazy. Můžu říct pouze toto: Organizace pro zákaz chemických zbraní vydala nezávislou zprávu, která potvrzuje závěry britského vyšetřování.“

Británie drží Skripalovou proti její vůli, míní Rusko

Skripalova dcera Julija byla propuštěna z nemocnice minulý týden a úřady ji odvezly na bezpečné místo. Skripalová odmítla jakýkoliv kontakt s ruskými diplomaty, podle Moskvy ale nejednala dobrovolně.

„Ve skutečnosti ji tam britské úřady drží jako rukojmí. Myslíme si, že ji tam drží násilím,“ prohlásil ruský vyslanec při OPCW Alexander Shulgin.

Skripalová dále uvedla, že stále trpí účinky nervové látky, kterou proti ní a jejimu otci na začátku března použili. Sergej Skripal stále zůstává v nemocnici. Podle posledních zpráv se ale jeho stav zlepšuje a na léčbu reaguje dobře.