Zemanova slova o stěhování ambasády odsoudila i Liga arabských států

Káhira - Výroky prezidenta Miloše Zemana o stěhování českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma dnes odsoudila Liga arabských států. Považuje je za porušení mezinárodních rezolucí a práv Palestinců. Vyzvala k povolání českého velvyslance v Káhiře do káhirského sídla ligy, aby mu vysvětlila nebezpečí podobných výroků. Prezident podle své mluvčí Hany Burianové nebude nic komentovat, dokud od LAS neobdrží oficiální stanovisko.

Zeman o přesunu zastupitelství hovořil poprvé na Dnech pro Izrael 30. září v Hradci Králové. „Já jsem jmenoval vládu, o níž mohu s jistotou prohlásit, že kdyby byla delší dobu ve funkci, tak by mohla tuto myšlenku podpořit. Protože budou předčasné volby, tak si počkám, jaká bude vláda nová, a pokusím se budoucího premiéra a ministra zahraničí přesvědčit, aby o této myšlence uvažovali,“ řekl tehdy. V pondělí během návštěvy Izraele svůj výrok korigoval prohlášením, že podmínkou stěhování ambasády je ukončení blízkovýchodního mírového procesu a výstavba rezidenční čtvrti pro diplomaty. Jeho slova se přesto nelíbí ani palestinskému vedení, Organizaci islámské spolupráce (OIC) ani palestinskému radikálnímu Hamasu.

Miloš Zeman pro ČT:

„Já jsem měl pracovní oběd s asi patnácti arabskými velvyslanci a tam, i když tento výrok byl znám, se o něm prakticky vůbec nehovořilo, včetně palestinského chargé d'affaires. Takže nedělejte z komára velblouda, z jednoho individuálního prohlášení nějakou dramatickou reakci, kterou se otřásá zeměkoule.“

Izraelský deník Maariv dnes napsal, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu prý při setkání se Zemanem navrhl, že poskytne pro české velvyslanectví vlastní dům. „Jsem připraven nabídnout můj osobní dům jako sídlo této ambasády,“ citoval list Netanjahua. Zeman mu prý připomenul, že nabízel přesun zastupitelského úřadu už před několika lety, kdy stál v čele izraelské vlády Ehud Olmert. Ten to tehdy odmítl s tím, že v Jeruzalémě není dostatek prostoru. Maariv k tomu napsal, že Olmert nechtěl v době tehdejších mírových rozhovorů dráždit Palestince. Deník rovněž soudí, že stěhování ambasády je nyní vlivem komplikované politické situace, která vládne v Praze, nemožné.

Naprostá většina států má svá velvyslanectví v Tel Avivu kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma. Před založením Izraele v roce 1947 se počítalo s tím, že město bude samostatnou správní jednotkou pod mezinárodní jurisdikcí. V první izraelské válce s Araby roku 1948 bylo rozděleno na západní část - kontrolovanou Izraelem, a na východní - kontrolovanou Jordánskem. Izrael za války v roce 1967 východní část dobyl, Jeruzalém pak v rozporu s mezinárodním právem sjednotil a označil za své nedělitelné hlavní město. Tento krok ale mezinárodní společenství neuznává. Palestinci stále počítají s tím, že se východní Jeruzalém stane hlavním městem jejich budoucího státu.

LAS sdružuje 22 arabských států a na Zemanův výrok si už v neděli stěžoval předseda arabského parlamentu, tedy orgánu LAS, Ahmad bin Muhammad Jarván. Podle něj by šlo o „do očí bijící porušení mezinárodního práva, rezolucí OSN, Ženevských úmluv a mezinárodních dohod o okupovaných palestinských územích, včetně východního Jeruzaléma“. Generální tajemník OIC Akmeleddin Ihsanoglu výrok označil za nebezpečný, porušující mezinárodní právo a podkopávající nezadatelná práva palestinského lidu.

LAS na svém mimořádném jednání pověřila generálního tajemníka Nabíla Arabího, aby v této věci podal stížnost k Evropské unii. O názorech českého prezidenta chce LAS hovořit na bruselském jednání s EU naplánovaném na 6. listopadu. Liga rovněž ve svém prohlášení ukládá velvyslancům svých členských zemí v Česku, aby tam věc vysvětlovali. LAS rovněž upozorňuje, že východní Jeruzalém považuje za hlavní město Palestiny a oceňuje EU za její letošní zákaz pomáhat při projektech v židovských osadách na Západním břehu Jordánu.

Liga arabských států odsoudila výroky Miloše Zemana (zdroj: ČT24)