Útočníci v Berlíně napadli dvojici mladíků s jarmulkami. Napadený později přiznal, že šlo o pokus

Události: Antisemitský útok v Berlíně (zdroj: ČT24)

Trojice neznámých útočníků napadla v Berlíně dva mladíky s jarmulkami, tedy tradičními židovskými pokrývkami hlavy. Jedním z napadených, který incident natočil, byl podle agentury DPA Izraelec. 21letý muž ale později v rozhovoru se stanicí Deutsche Welle přiznal, že není Žid a vyrůstal v Izraeli v arabské rodině. Chtěl poukázat na to, jaké reakce nošení jarmulky v Německu vyvolá. Kancléřka Angela Merkelová (CDU) útok předtím ostře odsoudila. Slíbila, že reakce Německa bude tvrdá a rozhodná.

Útok se odehrál v úterý večer v berlínské čtvrti Prenzlauer Berg. Jednadvacetiletý muž se svým čtyřiadvacetiletým německým doprovodem se nejdříve stali terčem antisemitských urážek, poté si jeden z útočníků sundal pásek a začal jím dvojici mlátit.

Jeden z napadených incident natočil na mobil. Muže se snažil pronásledovat, ten na něj chtěl zaútočit skleněnou lahví. Dalšímu vývoji ale zabránila kolemjdoucí žena, která se mezi dvojici postavila. Útočníci pak z místa utekli. 

Z videa, které zveřejnila organizace Židovské fórum pro demokracii (JFDA), je patrné, že jeden z mužů je mladý Arab, který křičí „Žid“. Izraelec se následně vyjádřil pro německý bulvární list Bild: „Jsem velmi smutný, ale zároveň jsem rád, že jsme tímto videem mohli něčeho dosáhnout,“ řekl.

Později vyšlo najevo, že napadený Izraelec není Žid. „Nejsem Žid, jsem Izraelec, vyrůstal jsem v Izraeli v arabské rodině,“ řekl Deutschen Welle. Jarmulku si prý dal na hlavu kvůli pokusu. Přítel ho údajně varoval, že člověk v Německu není v bezpečí, pokud nosí jarmulku.

„Chtěl jsem mít pro policii důkaz a aby Němci viděli, a v zásadě i svět viděl, jak je to strašné, když člověk chodí berlínskými ulicemi jako Žid,“ vysvětlil napadený, proč si inkriminovanou událost natočil. 

Útok důrazně odsoudili němečtí politici i židovské organizace

Německo si je dodnes jasně vědomo své zodpovědnosti za holocaust. Událost tak v zemi vzbudila pobouření. Útok odsoudila řada politiků včetně Angely Merkelové, která ho označila za hroznou událost. „Boj proti takovým antisemitským výtržnostem musíme vyhrát. Spolková vláda pro to udělá všechno,“ zdůraznila kancléřka. 

Ministr zahraničí Heiko Maas zdůraznil, že Německo „nese odpovědnost za ochranu židovských životů“ více než 70 let po skončení holocaustu, kdy nacisté zavraždili šest milionů evropských Židů.

Vedoucí Centrální rady Židů v Německu Joseph Schuster řekl agentuře AFP, že byl incidentem „šokován“ a poznamenal, že k němu došlo v „buržoazní“ oblasti, a nikoliv ve „většinově muslimské čtvrti“.

Podle Leviho Salomona z JFDA je nepřijatelné, aby byl mladý žid napaden v takto „dobré čtvrti“ z důvodu, že dal najevo židovskou víru. Čas mluvení podle něj skončil – židé nejsou v bezpečí a politici musejí konat.

Nejde o první antisemitský incident v Berlíně. V poslední době k nim dochází hlavně ze strany muslimů ze Středního východu. V březnu nahlásil muž šikanu své dcery, kterou měli trápit její muslimští spolužáci právě kvůli její víře. Jeden z nich jí prý řekl, že si zaslouží smrt.

1500 antisemitských incidentů ročně

Policie po celém Německu loni zaznamenala téměř 1500 antisemitských trestných činů. V drtivé většině mluví o pravicově extremistické motivaci. Počet všech antisemitských incidentů je ale ve skutečnosti vyšší.

Třeba nevládní organizace RIAS zaregistrovala loni v Berlíně meziročně o 60 procent víc případů antisemitismu – přes 900, což je třikrát víc, než uvádí policie. Většinou se jednalo o urážky nebo propagandu na ulici a internetu.