Mursí půjde před soud 4. listopadu

Káhira - Proces se svrženým egyptským prezidentem Muhammadem Mursím začne 4. listopadu. Mursího svrhla počátkem července armáda a od té doby ho drží na neznámém místě. Exprezident se bude zodpovídat z podněcování násilí vůči demonstrantům z prosince 2012. Spolu s Mursím bude souzeno i dalších 14 osob obviněných z podílu na smrti demonstrantů před prezidentským palácem. Jde o členy islamistického Muslimského bratrstva, včetně vysokých Mursího poradců.

O obvinění Mursího z podněcování k násilí a k vraždě demonstrantů protestujících před jeho palácem v době jeho působení v úřadu rozhodl egyptský prokurátor počátkem září.

Mursího, který vzešel z řad Muslimského bratrstva, odstavila armáda po roce jeho působení v prezidentském úřadu 3. července. Muslimské bratrstvo označilo Mursího svržení za puč, žádalo jeho návrat do úřadu a několik týdnů protestovalo v ulicích Egypta.

Nová přechodná vláda, podporovaná armádou, proti protestům tvrdě zasáhla. Při vyklizení dvou táborů islamistů v Káhiře zahynuly v polovině srpna stovky lidí. Téměř celé vedení bratrstva bylo poté uvězněno a soud nařídil konfiskaci majetku tohoto hnutí.

Mursí si měl k obraně prezidentského paláce svolat své přiznivce

Případ, v němž bude Mursí souzen, se datuje k jednomu z nejhorších výbuchů násilí za dobu jeho prezidentství. Nejméně 100 000 protestujících se loni 4. prosince sešlo před prezidentským palácem, aby protestovali proti Mursího dekretu zajišťujímu nenapadnutelnost jeho rozhodnutí a proti spornému návrhu ústavy, který byl ve spěchu schválen parlamentem s převahou islamistů. Protestující požadovali, aby Mursí odvolal plánované referendum o ústavě.

Druhý den islamistické skupiny a Mursího stoupenci zaútočili na protestující, kteří se před prezidentským palácem utábořili, což vyústilo v krvavé pouliční bitky, po nichž zůstalo nejméně deset mrtvých. Odpůrci Mursímu zazlívali, že se při obraně svého paláce spoléhá na organizované gangy.

Vyšetřování prokuratury podle egyptských médií ukázalo, že Mursí požádal republikánskou gardu a ministra odpovědného za policii, aby protest před palácem ukončili. Ti to ale odmítli kvůli obavám z krvavé konfrontace. Mursího lidé pak údajně svolali své stoupence, aby protest rozehnali.