Zemanova návštěva Izraele potvrdila nadstandardní vztahy obou zemí

Jeruzalém - Prezident Miloš Zeman ukončil první státní návštěvu mino Evropskou unii. Tři dny v Izraeli potvrdily dobré vztahy se židovským státem. Zeman se během nich pokusí otupit ostří svých předchozích výroků, jimiž pobouřil arabské politiky. Liga jejich států dokonce jeho slova o stěhování ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma označila za porušení mezinárodních rezolucí a práv Palestinců.

Za tři dny stihl Zeman v Izraeli jednat s politickými i hospodářskými špičkami, setkat se s českými krajany, vysvětlovat úvahy o stěhování ambsády do Jeruzaléma a v neposlední řadě navštívit starobylé památky.

Zeman je už čtvrtým českým prezidentem, který navštívil Jeruzalém. Před ním tu byl Václav Havel a Václav Klaus. Jako vůbec první sem ale už v roce 1927 přijel Tomáš Garrigue Masaryk.

A byl to právě TGM, kdo posílil tradici česko-židovských vztahů. O dvacet let později jeho syn Jan podpořil Židy zdecimované holocaustem, když vyhlásili svůj stát. Na letadla a vojenských výcvik, bez kterých by se v roce 1948 bránil jen těžko, Izrael nezapomněl. „Přicházíte a jste vítán jako přítel v tom nejhlubším slova smyslu. Vítejte v Jeruzalémě, příteli,“ pronesl při přivítání Zemana izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

TGM v Izraeli
Zdroj: ČT24

Přerušení vztahů po izraelském vítězství v Šestidenní válce v roce 1967 vydrželo jen do pádu komunismu. Pak získal Izrael svého spojence zpět. Dokonce takového, který jako jediná evropská země hlasoval proti povýšení Palestiny ve Valném shromáždění OSN. „Vždy stojíte zpříma, pevně. A to nás povzbuzuje,“ ocenil prezident Izraele Šimon Peres.

Historická náklonnost se odráží i v číslech. Vzájemný obchod roste především v oblastech automobilového průmyslu, léků nebo moderních technologií. Jenže reakce muslimského světa na Zemanovu úvahu o jeruzalémské ambasádě ukázala i odvrácenou stranu silně proizralského postoje Česka. Ten by mohl teď zkomplikovat třeba prezidentovo přání navštívit Saúdskou Arábii nebo Katar.

Vydáno pod