Zemřela Barbara Bushová. Bývalé první dámě USA bylo 92 let, obhajovala tradiční rodinu, ale i interrupce

Zemřela Barbara Bushová, oblíbená bývalá první dáma USA (zdroj: ČT24)

Ve věku 92 let v úterý zemřela manželka bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího a matka exprezidenta George Bushe mladšího Barbara Bushová. Už v neděli mluvčí Bushových Jim McGrath uvedl, že bývalou první dámu zrazuje zdraví, další léčbu odmítá a rozhodla se zaměřit na paliativní péči. Kdy se bude konat pohřeb, zatím není jasné.

Příčinu úmrtí Bushové rodina nesdělila. Bývalá první dáma se desítky let léčila s Gravesovou chorobou, onemocněním štítné žlázy. Podle informací CNN před smrtí trpěla také chronickou obstrukční plicní nemocí a problémy se srdcem.

Jako manželka prezidenta USA reprezentovala Bushová v letech 1989 až 1993 zemi v roli první dámy. Svým přirozeným vystupováním, charitativní činností, podporou tradiční rodiny, ale i střízlivým humorem si získala přízeň mnoha Američanů.

Barbara a George Bushovi se svým nejstarším synem Georgem v létě 1955
Zdroj: Reuters
George H. Bush s maželkou Barbarou a rodiči Prescottem a Dorothy Bushovými
Zdroj: Reuters

Manželka i matka prezidenta

Barbara Bushová byla matkou i manželkou amerického prezidenta
Zdroj: Jason Reed/Reuters

Bushová celý život pomáhala manželovi v diplomatické a politické kariéře. V roli první dámy se soustředila hlavně na šíření gramotnosti a podporu čtení. Trvala také na tom, že se nesnaží manželovu politiku ovlivňovat. „Nepletu se mu do jeho úřadu a on se mi neplete do mé domácnosti,“ řekla kdysi.

Ve své autobiografii v roce 1994 uvedla, že se snažila své vlastní politické názory před veřejností skrývat, odhalila zároveň dvě témata, na nichž se s manželem neshodla: na rozdíl od něj podporovala legalizaci interrupcí a postavila se proti prodeji útočných zbraní.

Bushová byla jednou ze dvou amerických prvních dam, které byly také matkou prezidenta. Druhou byla Abigail Adamsová, manželka prezidenta Johna Adamse a matka Johna Quincyho Adamse, která žila na přelomu 18. a 19. století.

Barbara a George Bushovi
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

S Georgem Bushem strávila 73 let

Barbara Bushová s Michaelem Jacksonem v zahradách Bílého domu
Zdroj: Reuters/Rick Wilking

Barbara Bushová, rozená Pierceová, se narodila v roce 1925 v New Yorku v rodině z vyšší střední třídy. Po studiu na dívčí škole zahájila studia na Smith College v Northamptonu ve státě Massachusetts. Seznámila se ale s Georgem W. H. Bushem a studia nedokončila. Svatba se konala v lednu 1945. Letos v lednu oslavili Bushovi 73. výročí svatby.

Narodilo se jim šest dětí. Nejstarší syn George Walker stál v čele Spojených států v letech 2001 až 2009. Politickou kariéru udělal i další ze synů Jeb, který byl v letech 1999 až 2007 guvernérem Floridy, v roce 2016 byl mezi kandidáty na prezidenta USA. Ačkoli se Bushová v roce 2013 postavila proti Jebově kandidatuře s tím, že v Bílém domě už bylo dost Bushů a šanci by měly dostat i jiné rodiny, později svého syna podpořila.

Rodině se však nevyhnuly ani rány osudu. V roce 1953 zemřela ve věku pouhých tří let na leukémii dcera Robin a Barbara Bushová měla slzy v očích i šest desítek let poté, když vyprávěla, jak viděla své dítě umírat: „Česala jsem jí vlasy a držela ji za ruku. Viděla jsem to malé tělíčko, viděla jsem, jak její duše odchází.“

Po ztrátě dítěte jí rychle zešedivěly vlasy, které se později - společně se šňůrou perel - staly jejím poznávacím znamením a důvodem, proč byla Bushová nazývána babičkou národa. 

Bývalý prezident USA a syn Bushové George W. Bush označil v prohlášení svou matku za „báječnou první dámu“ a „ženu jako žádnou jinou“. „Maminka nás udržovala stále ve střehu a přinášela nám smích až do konce,“ uvedl Bush mladší. Jeb Bush svou matku označil za „mimořádně laskavou, společenskou, zábavnou, vtipnou, milující, silnou, kultivovanou ženu“.

Poklona amerických prezidentů

„Melania a já se připojujeme k národu v oslavě života Barbary Bushové,“ napsal na Twitteru prezident Donald Trump. V přiloženém prohlášení označil první pár USA Bushovou za „obhájkyni americké rodiny“ a vyzdvihl její snahu o šíření gramotnosti.

Bývalý prezident Bill Clinton, který porazil George H. W. Bushe ve volbách v roce 1992, a jeho žena a bývalá ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová označili ve společném prohlášení Bushovou za mimořádnou ženu s „kuráží a grácií, inteligencí a krásou“.

„Barbara Bushová byla oporou rodiny, která se oddala veřejné službě,“ uvedl v prohlášení exprezident Barack Obama s manželkou Michelle, podle kterých byla bývalá první dáma rovněž „příkladem pokory a slušnosti“.

Barbara Bushová s prezidentem Barackem Obamou
Zdroj: Jason Reed/Reuters

Soustrast rodině Bushových vyjádřil také bývalý prezident Jimmy Carter s manželkou Rosalynn.

Bushová byla v Praze po revoluci, ostatní první dámy ji následovaly

Barbara Bushová navštívila Prahu pouhý rok po sametové revoluci. Prezidentský pár se tehdy  účastnil oslav výročí pádu komunistického režimu. Osobně v sídle Bushových ve Spojených státech se s první dámou setkal i tehdejší mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček.

„Barbara Bushová byla hostitelka, ta připravila raut, ale hlavně se k nám všem hrozně hezky chovala, byla hrozně milá, vyzařovala z ní dobrosrdečnost a dobrota, ale bylo vidět, že to je skutečně matka toho rodu,“ vzpomíná Špaček. Bushová se do Česka vrátila ještě jednou v roce 1999, kdy doprovázela svého manžela, když mu Václav Havel udělil Řád Bílého lva. 

Když v roce 1994 přijel na svou první a dnes už téměř legendární návštěvu Bill Clinton, jeho žena Hillary s ním nebyla. Do Prahy přijela sama až o čtyři roky později, kdy se účastnila konference Forum 2000.

Den prožila i s prezidentským párem. Už tehdy bylo ale zřejmé, že se dá sama jednou na politiku. „Bylo vidět, že politice rozumí a zajímá se o ni. Byla schopná o ní velmi živě diskutovat,“ podotkl Špaček. Společně se oba prezidentské páry potkaly ještě několikrát a stali se z nich přátelé. Přijeli i na pohřeb Václava Havla. 

Další první dáma – Laura Bushová – navštívila Česko ve funkci hned dvakrát. Poprvé to bylo v roce 2002, kdy manžela doprovázela na summit NATO. „Prezident George Bush přijel s manželkou pochopitelně, neboť to byly i společenské záležitosti, které se připojovaly k summitu,“ uvedl Špaček.

Lauru popisuje jako noblesní dámu, která byla vždy perfektně oblečená a učesaná. Podruhé přiletěla o pět let později. Čas tady trávila hlavně s tehdejší první dámou Livií Klausovou. To Michelle Obamová strávila v roce 2009 v Česku jen dvacet hodin. Během té doby ale stihla nejznámější památky, židovský hřbitov i koncert.

Manželka nynějšího šéfa Bílého domu Melania Trumpová se zatím do Česka nepodívala. Program návštěv prvních dam se připravuje několik měsíců dopředu, většinou v něm hlavní roli hraje charita, kultura a pamětihodnosti.