Někteří azylanti v Německu prodávají své dokumenty migrantům, kteří se chystají do Evropy

Německo: Obchod s osobními dokumenty uprchlíků (zdroj: ČT24)

V Německu uznaní uprchlíci obchodují na internetu se svými dokumenty. Píše o tom magazín Der Spiegel s odkazem na důvěrnou zprávu spolkové policie. Někteří běženci, kteří v Německu dostali azyl, ale rozhodli se nakonec pro návrat domů, podle ní prodávají své cestovní dokumenty migrantům, kteří se na cestu do Evropy teprve chystají. Prodávajícími i kupujícími jsou nejčastěji Syřané, uvádí zpráva.

Do Evropy utekli před válkou a za perspektivou, teď se ale řada uprchlíků vrací zpět. Někteří z nich prozradili důvody německé televizi ARD. „Například kvůli byrokracii, depresím, ale hlavně kvůli omezením ve slučování rodin,“ říká jeden z uprchlíků ze Sýrie.

Kolik úspěšných žadatelů o azyl Německo opustilo, úřady přesně neví. V rámci EU mohou cestovat legálně. „Když někdo opustí zemi, ale neohlásí to úřadům, tak zůstává v registru cizinců, ale už tu není… Měli bychom podle vás na hranicích kontrolovat i lidi, kteří odjíždějí?“ ptal se začátkem dubna ministr vnitra Horst Seehofer (CSU).

Odhalit podvod je podle policie složité

Problém nastává v situacích, kdy uprchlíci své dokumenty prodají. V Německu uznaný uprchlík odjede směr Turecko a cestou prodá své dokumenty migrantovi, který se s jejich pomocí bude snažit dostat do Německa.

Pokud se původní majitel dokladů chce do Německa vrátit, zažádá si na německém konzulátu o náhradní pod záminkou, že originál ztratil. Jiní vyrážejí bez dokumentů zpět do své domovské země, popsal situaci Der Spiegel.

Nejvíce se podle německé policie obchoduje s německými dokumenty pro uprchlíky v Řecku. Uprchlíci k přeprodeji využívají také skupiny na sociálních sítích.

Mezi kupujícímí mířícími na Západ policie odhalila i podezřelé z terorismu nebo džihádisty snažící se vrátit na starý kontinent. V případě, že nejde o bezpečnostní riziko a úřady nejsou důsledné, je podle kriminalistů složité podvod odhalit.

Pokud si můžete plně osvojit identitu někoho jiného, protože vlastníte všechny relevantní dokumenty, tak se na to přijde jen v malém počtu případů.
vysoce postavený vyšetřovatel
citovaný magazínem Der Spiegel

Policie loni na hranicích Německa zadržela 554 lidí s pravými dokumenty, které jim nepatřily, rok předtím zaznamenala takových případů 460. Následky pro podvodníky nebývají citelné. Podle německých úřadů zneužití dokumentů obvykle nemá dopad na jejich povolení k pobytu nebo statut azylanta.