V Jekatěrinburgu zemřel po pádu z okna novinář, který psal o ruských žoldnéřích v Sýrii

Horizont ČT24: Podezřelá smrt ruského novináře Borodina (zdroj: ČT24)

V Rusku zemřel novinář Maxim Borodin, který se v poslední době zabýval hlavně zapojením ruské soukromé armády do bojů v Sýrii. O život přišel poté, co vypadl z balkonu svého bytu v Jekatěrinburgu. Policie incident vyšetřuje jako sebevraždu. Novinářova nadřízená i přátelé ale tuto variantu odmítají a také Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vyjádřila nad podezřelým úmrtím ruského novináře vážné znepokojení.

Borodinovo tělo našli koncem minulého týdne před jeho domem v Jekatěrinburgu. Z bytu v pátém patře vypadl ve čtvrtek, v neděli podlehl v nemocnici následkům zranění. Policie smrt vyšetřuje jako sebevraždu skokem z okna.

Byt byl podle policistů zamčen zevnitř a kriminalisté nenalezli žádné stopy násilného vniknutí dovnitř. Ještě předtím uvedli, že novinář mohl spadnout ze zaskleného balkonu, když seděl na římse a kouřil. Oznámili také, že nenašli žádný vzkaz na rozloučenou.

Borodinova nadřízená sebevraždě nevěří

Šéfredaktorka agentury Novyj děň, pro kterou Borodin pracoval, nevěří, že novinář spáchal sebevraždu. „Chystal se odjet do Moskvy a oženit se,“ řekla Polina Rumjancevová listu Financial Times. Sebevraždu vylučují i novinářovi přátelé. Místní média napsala, že už loni v říjnu na Borodina někdo zaútočil ocelovou trubkou.

Novinář psal o takzvané Wagnerově armádě v Sýrii

V Jekatěrinburgu známý investigativní novinář se věnoval odhalování korupce a kriminality. V poslední době pátral po působení ruské takzvané Wagnerovy soukromé vojenské společnosti na syrském bojišti.

Zabýval se hlavně incidentem z počátku února v syrské provincii Dajr az-Zaur, při němž při nepovedeném útoku proti Kurdům chráněným americkými spojenci údajně zahynulo několik desítek ruských žoldnéřů.

Paradoxně my máme o ruských žoldnéřích mnohem více informací než ruští diváci. Hlavním médiem v Rusku je federální televize, která vytváří veřejné mínění. Ta zvolila geniální přístup, místo, aby informace dementovala, tak o nich záměrně nemluví.
Petra Procházková
novinářka Lidových novin

Wagnerova skupina, která v minulosti kromě Sýrie a Donbasu operovala i na ukrajinském Krymu, je považována za nejznámější ruskou privátní armádu. Mezi stovkami jejích členů jsou veteráni válek proti čečenským separatistům a bývalí příslušníci bojových složek ministerstva obrany a vnitra.

Petrohradský zpravodajský server Fontanka už dříve napsal, že velitel skupiny Wagner je ve skutečnosti jistý Dmitrij Utkin, bývalý podplukovník speciální bojové jednotky ruské vojenské rozvědky GRU a nyní podplukovník v záloze. Podle ruských opozičních médií i západních analytiků plní Utkin v Sýrii roli skrytého vykonavatele kremelské vůle.

Borodinova smrt se nelíbí ani OBSE

Borodinův kolega Vjačeslav Baškov je přesvědčen, že Borodinova smrt souvisí právě s jeho novinářskou činností. Den před údajným skokem z okna mu Borodin brzy ráno telefonoval a stěžoval si, že v okolí jeho domu se pohybují ozbrojenci v maskovacích uniformách. Uvedl také, že čeká domovní prohlídku a měl ho poprosit, jestli by mu nesehnal právníka.

O hodinu později prý Borodin Baškovovi volal znovu. Říkal, že se spletl a že šlo asi jen o nějaké cvičení. „Pak už jsem mu nevolal. Čekal jsem, že napíše něco na Facebooku. Ale nic nenapsal a třináctého dubna média informovala, že Maxim byl nalezen pod svým balkonem a je v nemocnici,“ dodal podle Svobodné Evropy/Rádia Svoboda Baškov.

K pečlivému vyšetření okolností Borodinovy smrti vyzval i zástupce OBSE pro svobodu sdělovacích prostředků Harlem Désir. Okolnosti úmrtí podle něj vyvolávají krajní znepokojení. 

Útoků na novináře v Rusku je poměrně hodně, loni byly čtyři dokonce smrtelné. Rusko figuruje na 148. místě na světě, pokud jde o svobodu médií. Před několika dny byl surově zmlácen Dmitrij Poljanin z jekatěrinburských Oblastních novin, který psal o poměrech ve vedení města.