Látka použitá k otravě Skripala měla tekutou formu, píše BBC. V Salisbury kvůli jedu odstraní i trávu

Chemická látka, která byla použita k otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije, byla v tekuté formě. S odvoláním na informace ministerstva životního prostředí a zemědělství, které bylo pověřeno dekontaminací, o tom informoval portál BBC. Dříve se spekulovalo, že jed měl formu prášku. Dekontaminace míst, kde se Skripalovi v den otravy pohybovali, vyjde Británii na miliony liber.

Británie tvrdí, že Skripalovi byli počátkem března v jihoanglickém Salisbury otráveni nervovou látkou novičok a že za útokem stojí Rusko. Podle informací BBC bylo k útoku použito jen velmi malé množství látky v podobě kapaliny. 

Moskva obvinění odmítá. Uzdravování Skripala a jeho dcery podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova svědčí o tom, že nebyli vystaveni nervové látce A-234, což je odborné kódové označení pro novičok.

Lavrov dále řekl, že podle analýz provedených v jedné švýcarské laboratoři, která pracuje pro Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), bylo ze vzorků odebraných v Salisbury zjištěno, že byla použita toxická psychoaktivní látka označovaná jako BZ.

Novičok je považován za mimořádně toxickou látku. Několik vědců včetně ruských uvedlo, že kontakt s ní není možné přežít bez trvalých následků. Podle informací lékařů již Skripal není v kritickém stavu a jeho dcera byla mezitím propuštěna z nemocnice

Britové budou místa, kde se Skripalovi pohybovali, dekontaminovat žíravinami

V Salisbury nyní začala rozsáhlá dekontaminace, která se bude týkat devíti míst. Podílet se na ní bude 200 vojáků, potrvá několik měsíců a bude stát miliony liber.

K dekontaminaci budou použity žíraviny. Čištění se týká například Skripalova domu, ambulance a některých částí města, například restaurace a také hospoda, kde Skripalovi osudného dne pobývali. Odstraněna bude i tráva z postižené oblasti, která bude spolu s dalšími věcmi spálena.