Bin Ládinova řidiče uznali na Guantánamu vinným z podpory terorismu

Guantánamo - Americký soud na Guantánamu uznal bývalého řidiče Usámy bin Ládina vinným z podpory terorismu. Stalo se tak při prvním vojenském soudu na kubánské základně Guantánamo od druhé světové války. Souzenému Sálimu Ahmadu Hamdanovi tak hrozí až doživotní vězení. Soud zároveň Hamdana zbavil jiných obvinění, například z podpory Al-Káidy nebo konspirace. Šestičlenná porota vybraná Pentagonem se o verdiktu nad ním radila přes osm hodin.

Sedmatřicetiletý Jemenec Hamdan před soudem prohlásil, že je nevinný. Jeho právník již před zahájením procesu tvrdil, že zadržený byl jen řidičem a opravářem, a nikoli členem Al-Káidy. Porota ale po vyslechnutí dvaceti svědectví pracovníků amerického ministerstva obrany rozhodla v Hamdanův neprospěch. Televizní stanice CNN dokonce vidí jeho podíl na atentátech proti USA 11. září 2001. 

Ochránci lidských práv protestují

Ochránci lidských práv proces kritizovali s tím, že nebyl podle nich spravedlivý a nestranný. Amnesty International a Reprieve prohlásily, že Hamdan byl souzen způsobem, který neodpovídá mezinárodním normám pro spravedlivý a nestranný proces. Podle nich byl Hamdan pět let držen nelegálně na Guantánamu. Vyzvaly USA, aby vězně z Guantánama soudily před civilními tribunály.

Hamdan byl zadržen v listopadu 2001 v Afghánistánu. Podle žalobců patřil Hamdan k nejužšímu vedení Al-Káidy a ve chvíli zatčení směřoval na bojiště. V autě měl údajně dvě rakety země-vzduch. Přiznal, že pro bin Ládina v Afghánistánu pracoval v letech 1997 až 2001 za 200 dolarů (2800 korun) měsíčně.

Nejsledovanějším guantánamským procesem bude patrně ten s údajným strůjcem útoku na newyorská „dvojčata“ z 11. září 2001 Chálidem Šajchem Muhammadem. Ten by měl před soudem stanout v září. Stejně jako Hamdan je i Mahammad držen na Guantánamu.