Za podporu Asada chystáme další protiruské sankce, oznámila americká velvyslankyně při OSN

Spojené státy připravují další sankce na Rusko. Důvodem je pokračující podpora, kterou Moskva poskytuje režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Prohlásila to americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová s tím, že sankce budou pravděpodobně oznámeny v pondělí.

„Budou přímo namířeny vůči firmám, které obchodují se zařízením, jež má vztah k Asadovi a k použití chemických zbraní,“ řekla Haleyová v rozhovoru na televizi CBS. Sankce oznámí ministr financí Steven Mnuchin.

Spojené státy naposledy uvalily sankce na Rusko 6. dubna. Na sankční seznam zařadily 24 ruských občanů a 14 subjektů. Jsou mezi nimi i někteří známí oligarchové a klíčový producent hliníku Rusal. Krok způsobil propad kurzu rublu i cen některých ruských akcií.

Na otázku Fox News, jak se v tomto týdnu změnil vztah USA s Ruskem, Haleyová odpověděla, že vztahy jsou „velmi napjaté“. Jde nejen o Sýrii, ale také o aktivity Ruska na Ukrajině, jeho podpora Venezuely a spolupráce s Íránem. Washington ale podle ní doufá ve zlepšení.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov uvedl, že Rusko bude dělat vše pro to, aby zlepšilo politické vztahy se Západem. Dodal, že komunikační kanály mezi Moskvou a Washingtonem zůstávají otevřené.

Úkolem podle USA nebylo zahájit válku

Ve Spojených státech se po sobotním spojeneckém útoku na Sýrii ozývají hlasy, že Washington nešel dostatečně daleko, protože v syrské občanské válce nezměnil rovnováhu sil. „Naším úkolem nikdy nebylo svrhnout Bašára Asada. Konflikt musí být vyřešen prostřednictvím politického procesu pod vedením OSN. Naším úkolem nebylo nikdy zahájit válku,“ prohlásila Haleyová podle serveru CNN.

Reakce administrativy prezidenta Donalda Trumpa byla podle ní kumulativní, s přihlédnutím nejen k nedávnému útoku chemickými zbraněmi v Dúmě, ale také k dalším, menším útokům. „K zásahu jsme přistoupili až po vyčerpání diplomatických možností,“ dodala. „Pokud syrský režim použije tento jedovatý plyn znovu, Spojené státy mají nabito,“ uvedla také.

Haleyová: Jednotky nestáhneme, dokud v Sýrii nedosáhneme svých cílů

Spojené státy podle Haleyové nestáhnou své jednotky ze Sýrie, dokud nedosáhnou v této zemi svých cílů. Těmi je podle ní zabránit dalšímu použití chemických zbraní způsobem ohrožujícím zájmy USA a porážka radikálů z takzvaného Islámského státu (IS).

V rozhovoru s CBS řekla, že Spojené státy nepovedou žádné dvoustranné rozhovory s Asadem. Dodala přitom, že Sýrie se dosud odmítá účastnit multilaterálních jednání pod záštitou OSN a že Rusko by ji mělo dovést k jednacímu stolu.

Trumpův výrok o splněné misi připomněl Bushovu invazi do Iráku

Americký prezident Donald Trump v neděli opět pochválil armádu za provedení zásahu v Sýrii. Znovu také označil misi za ukončenou a právě toto vyjádření vyvolalo kritiku, že by prezident měl více vážit slova. Stejný výraz totiž použil George Bush v roce 2003, když oznámil konec iráckého tažení. Násilí v zemi ale neustalo ani po patnácti letech.

Události: Trumpův výrok o splněné misi připomněl Bushovu invazi do Iráku (zdroj: ČT24)

„Devět dní po tom, co v Dúmě podle Západu zabíjely chemické zbraně, na místo dorazili inspektoři mezinárodní organizace pro jejich zákaz. Damašek tvrdí, že hledat stopy chlóru nebo sarinu mohou bez omezení,“ uvedla redaktorka ČT Katarína Sedláčková.